En kompakt mur av män med gevär

Gaddafi är död och Libyen vänder blad efter drygt 40 år av brutal diktatur och ett våldsamt inbördeskrig. Den arabiska våren har tagit ett stort steg framåt. Samtidigt förstår vi att Libyens väg mot demokrati kommer att vara kantad av svårigheter. Idag är landet utan institutioner och civilt samhälle. Dessutom är att landet är översvämmat av vapen, som ingen egentligen har koll på. Bilderna på internet, teve och tidningar visar för det mesta en kompakt mur av firande och dansande män med gevär i händerna. Inte ett idealiskt läge för demokratiutveckling och försoning.

Inte heller för främjandet av kvinnors rättigheter, tänker jag där framför teven. Desto mer uppfordrande blir det för EUs politiker att vara på från början och driva just frågan om kvinnors rätt att vara delaktiga i det nya samhällsbygget. Att kvinnors behov, erfarenheter och perspektiv ska väga lika tungt som männens. I Irak, där sharialagar samsas med sekulära lagar, kan en kvinna bli vald in i parlamentet men behöva tillstånd från sin man för att skaffa sig ett pass och kunna åka utomlands. I Libyens övergångsråd är 1 av de 31 medlemmarna kvinna.

Lärdomar från exempelvis Balkan, Västafrika och Irak är att hela befolkningen måste involveras – inte bara makteliternas män – för att få en fredlig utveckling mot demokrati. En demokrati som innebär respekt för mänskliga rättigheter, tolerans och försoning mellan gamla fiender.

Tyvärr hörde jag inte ett ord om vikten av kvinnors deltagande från världens ledare när de igår kommenterade Gaddafis fall och Libyens befrielse. Varken från Obama, EUs utrikesminister Ashton eller vår egen statsminister . Detta trots att kvinnorna varit minst lika delaktiga i den arabiska våren som männen. EUs roll är vital för att stötta Libyens väg mot demokrati. Jag förväntar mig att Sveriges företrädare i EU nu tar chansen att omvandlar alla vackra ord i dokument  till konkret handling!

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s