Vart är Tunisien på väg?

Ikväll kommer det formella valresultatet från Tunisien. Allt tyder på att det islamistiska partiet Ennahda går ut som segrare. Gnistan till den arabiska våren tändes i Tunisien och kraven på demokrati och frihet spred sig som en löpeld i regionen. Att valet här gick fredligt till är oerhört glädjande.  Hela 90 procent av de som registrerat sig ställde sig i de ringlande köerna utanför vallokalerna – det är stort! Det sänder en viktig signal till de länder som står inför kommande val.

Frågan är hur det faktum att ett islamistiskt parti kommer till makten påverkar framtiden för tunisiska kvinnor. Åsikterna går isär. Själva jämför partiet sig med turkiska AK partiet. I en intervju hävdar partiledarens dotter Soumaya Ghannouchi  att partiet inte kommer att ”förbjuda vare sig alkohol eller bikinis”. Men jag hör också oroade röster från tunisiska kvinnor som är rädda för att deras rättigheter och utrymme i det offentliga kommer att rullas tillbaka. Sedan länge räknas den tunisiska kvinnorörelsen som den starkaste i regionen. Tunisien har också den starkaste lagstiftningen jämfört med sina grannar, de är de enda som exempelvis förbjuder månggifte. Inför valet fick kvinnorörelsen igenom varannan damernas på valsedlarna. Risken är dock hög att antalet kvinnor som faktiskt väljs in kommer att bli få. Män toppade 92 procent av vallistorna och en del hävdar att väljarna inte är redo att bocka för kvinnliga kandidater. En åsikt som vi också hörde från kvinnliga kandidater i Irak inför parlamentsvalet 2010.

Den viktigaste uppgiften för den konstituerande församling som nu väljs är att skriva en ny grundlag. Om församlingen domineras av män, kommer det att påverka skrivningarna? Vi vet att det är avgörande för kvinnors ställning att bra skrivelser kommer in. Vi vet att det är bokstavligen livsfarligt om familjelagstiftningen tillåter religiösa lagar. Det visar lärdomar från Irak.

Genom en knastrig telefonlinje berättar Azza Kamel vår vän och samarbetspartner från Egypten att den tunisiska familjelagstiftningen är ett föredöme. Och att det vore en stor förlust om den nu försämras. Hon säger dock att det finns bättre förutsättningar i Tunisien än i Egypten. I Tunisien menar hon finns en annan förståelse för kvinnors rättigheter, även bland män. Hon är mer orolig för utvecklingen i sitt eget land.

Filmklipp från möte med libyska och egyptiska kvinnoaktivister.

Azza berättar också att hon genom nätverket el-Karama arrangerat ett möte med drygt 50 libyska kvinnor. De träffades i Kairo för att diskutera kommande val och en ny konstitution. Mötet var en avspark och kommer att leda vidare. Azza poängterar att deltagarna visserligen såg utmaningarna MEN mötet präglades av glädje och hopp inför framtidens möjligheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vart är Tunisien på väg?

  1. Ping: Catherine von Heidenstam: Valet i Tunisien – nästa etapp av revolutionen | Global Utmaning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s