Liberianska kvinnoaktivister besvikna över valresultat

Valresultatet från Liberia har precis kommit. Den nationella valkommitténs (NEC) presskonferens sändes via radion och mina kollegor i Monrovia satt bänkade. Presidenten Ellen Johnson Sirleafs parti, UP, fick 43,9 procent och och Winston Tubmans CDC 32,7 procent av rösterna. Eftersom ingen har fått egen majoritet räknar alla med en andra valomgång den åttonde november.

Tyvärr besannades de farhågor som cirkulerat efter valdagen. Endast sju kvinnor röstades in till representanthusets 73 platser. Det är en minskning från 12,5 procent till 9,5 procent. Till senaten röstades endast en kvinna in vilket innebär att det nu sitter kvinnor på fyra av senatens 30 stolar (endast hälften av senatorerna var uppe för omval, den andra hälften väljs om 2014).

Resultatet är ett bakslag. Målet var 30 procent kvinnor i representanthuset och trots stora insatser gick alltså utvecklingen bakåt. Det är klart att våra samarbetsorganisationer är missnöjda. Ordföranden i Women Legislative Caucasus (kvinnliga parlamentariker) uttryckte sin besvikelse när resultaten basunerades ut. Under presskonferensen ställdes frågor till NEC:s ordförande om hur detta kunde ske. Han hänvisade till att det är partiernas ansvar och inte NEC:s.

Det finns säkerligen många anledningar till varför färre kvinnor valdes in till de beslutande församlingarna. En förklaring är med största sannolikhet att män och kvinnor har olika förutsättningar. Exempelvis är hela 60 procent av kvinnor och flickor över 15 år analfabeter, motsvarande siffra för män och pojkar är 25 procent.

Det är nu viktigt att syna orsakerna, men det är också viktigt att finna strategier för hur man kan hjälpa och stötta de invalda kvinnorna. Något som diskuterades mycket inför valet. Jag ser fram emot att ta del av Women’s NGO Secretariat of Liberia(WONGOSOL) rapport som utvärderar det projekt där över 400 kvinnor utbildats för att delta i valarbetet. Rapporten ska ligga till grund för en databas där statistik för kvinnors politiska deltagande i Liberia kan följas upp. Ryktet om rapporten har redan spridit sig och ministeriet för jämställdhet och utveckling har i dagarna kontaktat WONGOSOL.

Den stora omedelbara frågan är dock om CDC ska bojkotta den andra valomgången eller inte. De har bland annat krävt att ordföranden för NEC ska avgå. Partiet tycks emellertid inte vara eniga och partiordföranden Tubman har inte uttalat sig ännu. Oavsett osäkerheten planerar alla i alla fall för en andra valomgång den åttonde november. De internationella valobservatörerna från Carter Center, ECOWAS och EU framhåller fortfarande att sammanräkningen har gått bra och att inget fusk upptäckts från NEC:s sida.

Valkampanjen är nu helt öppen igen och avslutas den sjätte november. Kvinnorörelsen fortsätter sin kampanj för ett fritt och fredligt val.

Annonser
Det här inlägget postades i Liberia, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Liberianska kvinnoaktivister besvikna över valresultat

  1. gempi skriver:

    Deprimerande. Väl skrivet. Fortsätt skriva. Det behövs. /Peter Henning

    • Lena Ag skriver:

      Du kan lita på att jag kommer att fortsätta att skriva! Tack för uppmuntrande ord och för att du bryr dig. Det gör skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s