Gunilla Carlsson har en mycket viktigt uppgift!

Idag är biståndsminister Gunilla Carlsson i Libyen. Som biståndsministern påpekar i dagens Expressen står libyerna inför enorma utmaningar efter 40 år med Gadaffi och ett inbördeskrig som lämnat landet i ruiner.

För egen del undrar jag vilka intressen dessa män i övergångsrådet egentligen företräder? Vilka är det som omvärlden stött och legitimerat? Abdul Jalil, ledaren för övergångsrådet, har under senare tid gjort uttalanden om månggifte och sharialagar, vilket sänder illavarslande signaler till Libyens kvinnor  och kvinnoaktivister i regionen, och för den delen i resten av världen, oroas nu för vad framtiden bär med sig.

Jag vill göra följande medskick till biståndsministern:

Inför det förestående arbetet med konstitutionerna i Libyen, Tunisien och Egypten:

  1. Erfarenheter från kvinnoorganisationernas arbete på Balkan, i övriga länder i Mellanöstern och i Kaukasus, visar att en författning/grundlag/konstitution bör vila på sekulär grund för att bästa tillvarata att alla, kvinnor och män, står lika inför lagen – även i familjerättsärenden. Kvinnors rättigheter måste uttryckligen skrivas in från början.
  2. Civilsamhällets betydelse för en demokartisk utveckling: . Det civila samhället spelar en avgörande roll för att kvinnor ska kunna få inflytande och göra sina röster hörda i samhället. Det spelar en avgörande roll för att hålla makten till svars och motverka korruption. Det spelar en avgörande roll för att förankra demokratin genom att bland annat informera människor om vad ett demokratiskt val innebär. Det finns inget fritt och levande civilt samhälle i Libyen idag, till skillnad från Egypten och Tunisien. Efter murens fall var situationen liknande här i östra Europa. Idag finns erfarenheter och kunskap i det internationella samfundet och bland enskilda organisationer, tex. Kvinna till Kvinna eller andra,  om hur ett klimat kan skapas för att främja framväxten av olika organisationer inom det civila samhället.

Det är viktigt att Sverige och ministern driver på inom EU-kretsen för att dessa ovanstående punkter ovillkorligen finns med i EUs samlade politik gentemot Nordafrika och Mellanöstern framgent.  Här har Gunilla Carlsson en mycket viktigt uppgift!

På tal om civilsamhället läste jag en angelägen artikel i senaste Omvärlden. Där beskrivs hur snaran om organisationer har dragits åt i flera länder som en följd av kriget mot terrorismen. Något som även vi uppmärksammade inför tioårsdagen av 11 september. I artikeln läser jag hur länder begränsar mötes- och organisationsfriheten med argumentet rikets säkerhet. Det för mina tankar till Egypten där våra samarbetspartners berättar om hur militärrådet beskär utrymmet för organisationer att verka fritt inför valet den 28 november. I sann gammal Mubarak anda.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gunilla Carlsson har en mycket viktigt uppgift!

  1. Ping: Kvinnors rättigheter och det nya parlamentet « Utifrån Tahrir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s