Jag ryser…

Andra valomgången i Liberia i tisdags blev en besvikelse. Valdeltagandet verkar i dagsläget vara mycket lågt, långt under de dryga 70% som röstade i första valomgången den 11 oktober.  Oroligheterna  under måndagen vid CDC- högkvarteret som slutade i dödsfall,  blev för många liberianer en smärtsam påminnelse om det långa och grymma inbördeskriget. Säkert stannade därför många hemma på grund av oro och rädsla. De krafter som eventuellt velat sabotera valet ser ut att ha lyckats. Det är synd eftersom detta val hade ett stort symbolvärde. Det första egenorganiserade valet efter kriget och förhoppningen hos många liberianer och det internationella samfundet var att det skulle markera ett definitivt  slut på en turbulent period  och början på en  era av demokrati, utveckling och fred. Dessvärre finns en historia av afrikanska val där politiker har svårt att acceptera ett valnederlag. Ett blodigt och näraliggande exempel är Elfenbenskusten.

Vi avvaktar nu valresultatet. Ett preliminärt väntas idag, och det officiella om några veckor. Kvinnorörelsen har varit mycket aktiv under hela valperioden och de har synts på gatorna i sina vita t-shirts, symbolen för fred, och manat till lugn och icke-våld. De har fått flera partier att skriva på en uppförandekod där politikerna och partierna lovat att acceptera valresultatet.  Valdeltagandet spelar naturligtvis stor roll för segrarens legitimitet framöver. Kommer en valvinnare accepteras trots ett lågt valdeltagande? Det finns det anledning till oro.

För övrigt skrev Carl Bildt på DN debatt  igår om överenskommelsen mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och alliansen om riktlinjerna för tillbakadragandet av de svenska styrkorna i Afghanistan.  Han konstaterar att den militära insatsen bara är en del av Sveriges engagemang.  Det hade varit på sin plats att säga ett par ord om det som många, många kvinnor och män i världen nu oroar sig över:  hur skall de afghanska kvinnornas röster höras och hur ska deras rättigheter tillvaratas i en fredsuppgörelse med talibanerna? Är vi förvånade över Bildts nästan programmatiska tystnad härvidlag. Nej inte särskilt med tanke på hans track-record i frågan.  På twitter igår berättade att han mött många aktiva kvinnor i Kosovo på sin resa dit. Bra Bildt! Vi ser gärna att du delar med dig av dessa möten tex. på din blogg på samma sätt som du berättar om dina middagar, luncher, möten med en oändligt antal manliga potentater  från världens alla hörn. Det skulle jag vara intresserad att läsa om.

Angående Berlusconis annonserade avgång (fan trot!) så studsar jag när jag läser i ett gammalt tidningsklipp hur hans valseger 2001 kommenterades av moderaterna. Mest intressant är  kanske Gunilla Carlssons, vår biståndsministers kommentar hon var då EU parlamentariker.( Idag  är hon en förkämpe för jämställdhet och kvinnors rättigheter) ”Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa, säger Gunilla Carlsson, gruppledare för moderaterna i EU-parlamentet där hon tillhör samma partigrupp som den blivande italienske premiärministern.”  Jag ryser….

Annonser
Det här inlägget postades i Liberia, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s