Revolutionen lever!

Jag nåddes precis av nyheten att en av våra samarbetspartners  misshandlades av polisen på Tahrirtorget igår kväll. Hon är nu hemma och kan inte fortsätta protestera. Men hennes dotter är kvar på torget. Per telefon säger hon att hon trots allt är optimistisk över det som händer. De senaste dagarnas demonstrationer visar att revolutionen lever och att ungdomarna inte ger vika.  Hon var själv en av alla dem som intog Tahrirtorget den 25 januari och som envist stod kvar tills Mubarak meddelade sin avgång den 11 februari. Tillsammans med sin dotter stod hon i vimlet bland vajande flaggor och plakat och jublade.

Nu månader senare är många frustrerade. Militären släpper inte greppet och sätter käppar i hjulet för en verklig demokratisering. Det övervåld vi såg i helgen blottlägger att attityden gentemot meningsmotståndare inte har förändrats sedan Mubaraks fall. Ord bemöts med batonger.

Samarbetsorganisationer berättar för oss att fler politiska partier och universitetsstuderande ansluter till demonstrationerna idag. Hoppet är att en bredare uppslutning ska göra det svårare för polisen att använda våld. Alla vittnar om den osäkerhet som råder. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända och om våldsamheterna kommer att påverka valet till folkförsamlingen 28 november.

Många av aktivisterna som mina kollegor träffat de senaste dagarna säger att de inte har så stora förhoppningar på det stundande valet. Det betyder inte att valet inte är viktigt utan är mer ett tecken på att demokratiprocessen är lång. Enligt dem kommer nästa val bli betydligt bättre, eftersom fler grupper och partier har haft tid att mobilisera sig och göra sig kända. I stunden är det enbart det Muslimska brödraskapet som är etablerade. Allt pekar på att de kommer att vinna och många kvinnoaktivister känner oro inför det.

Organisationen Karama påpekar dock att kvinnors rättigheter inte står högt i kurs hos någon. Tro inte att de övriga partierna är bättre än det Muslimska brödraskapet. Oavsett vilka som kommer till makten är det kvinnors rättigheter som först kommer att ryka, konstaterar dess ordförande krasst. Just därför är det så viktigt att Sverige och EU inte ger vika en tum från sina principer om alla människors lika värde och rättigheter i sina kontakter med Egypten!

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s