Elysee Mwels ord ringer i öronen

Idag går såväl Egypten som Demokratiska Republiken Kongo till val, efter en valupptakt som kantats av våldsamheter. I båda länderna oroas kvinnoaktivister över att få kvinnor kommer att röstas in till parlamenten. En ung aktivist från östra Kongo Elysee Mwels ord ringer i öronen. Det blir ingen fred så länge kvinnor och män inte deltar på samma villkor i samhället. Hennes ord står i stark kontrast till det faktum att endast 12 procent av de nära 18 000 kandidaterna är kvinnor i det kongolesiska valet och att kvinnor utgör enbart sju procent av politikerna i det sittande parlamentet.

Elysee Mwele pekar på att det politiska systemet i Kongo länge dominerats av män. Samhället präglas av patriarkala strukturer som omvandlar kvinnor till objekt. Kvinnor och flickor har inte samma rätt att tala och röra sig fritt i samhället. Inte samma rätt till utbildning. Idag kan enbart drygt hälften av alla kvinnor i Kongo läsa eller skriva motsvarande siffra för män är omkring 77 procent. Kvinnor i DR-Kongo står inför gigantiska utmaningar enligt experter i landet. Fattigdomen får i allt högre utsträckning ett kvinnligt ansikte och den väpnade konflikterna spär på ojämlikheten. Allt detta påverkar naturligtvis valdeltagandet.

I ett land där hundratusentals kvinnor har våldtagits väcker det avsky att en av kandidaterna till presidentposten är åtalad för massvåldtäkter. Något som också kritiseras av Margot Wallström FN:s sändebud mot sexuellt våld i krig. Befälhavaren Ntabo Ntaberi Sheka var en av personerna som misstänks ligga bakom massvåldtäkterna i Walikale förra året. Självklart sänder det signaler om att det inte finns någon rättvisa för kvinnor. Eller säkerhet.

Det får mig åter att tänka på vad Elysee Mweles sagt till oss: Freden som vi drömmer om kommer inte att bli verklighet så länge som vi inte uppmärksammar alla dem som är ansvariga för de övergrepp som kvinnor och flickor utsatts för i östra Kongo.

För att bryta den onda cirkeln krävs långsiktigt arbete. För att öka kvinnors deltagande i politiken har vi inlett ett samarbete med kvinnoorganisationer i östra Kongo och International Alert. Genom ledarskapsutbildningar och genom att mobilisera kvinnliga väljare hoppas vi att antalet kvinnor kommer att öka i det lokala valen som hålls nästa år. Eftersom landet är så stort har de lokala valen stort inflytande över människors liv.

På Brännpunkt idag skriver Azza Kamel, en framstående egyptisk kvinnoaktivist, och jag om valet i Egypten, om hoten mot kvinnors rättigheter och om vad Sverige och EU måste göra. Läs och sprid gärna den!

Annonser
Det här inlägget postades i Kongo, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s