Regeringen silar mygg och sväljer elefanter!

Med anledning av de sista dagarnas omskakande nyheter om hur Swedfund handskas med skattebetalarnas pengar i utvecklingsbiståndet vill jag här puffa för en rapport från  Diakonia och Svenska kyrkan om bistånd via privata kommersiella aktörer.

I rapporten som publicerades i torsdags, den 8 december, finns en sammanställning av de utvärderingar som gjorts av svenska biståndsinsatser där privata näringslivet är involverat. Följande slutsatser dras:

  • Att utvecklingseffekterna av ­insatserna i bland är osäkra eller svåra att mäta.
  • Att det finns brister i fråga om öppenhet. Privata aktörer har inte samma krav på offentlighet som ­andra bistånds­aktörer, vilket gör att medborgare har svårare att få insyn i verksamheten.
  • Att delar av insatserna i praktiken handlar om att främja svensk export och svenska företag. Analysen av hur dessa insatser bidrar till fattigdomsbekämpning brister.

Med tanke på den oerhört höga svansföring som vår biståndsminister haft när det gäller att kritisera det svenska civilsamhällets aktörer för bristande resultatuppföljning, transparens och korruptionsmisstankar framstår det nu faktiskt som regeringen silar mygg och sväljer elefanter!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s