Är kvinnor fredligare än män?

Är kvinnor fredligare än män? Ja, svarar säkerligen några. På grund av kvinnors och mäns olika sociala roller i samhället. På grund av synen på kvinnan som omvårdande och moderlig och mannen som stark och beskyddande. På grund av motståndet att se kvinnor som annat än offer i krig och konflikter. Men i grunden, är kvinnor fredligare? Ingalunda skulle jag säga.

Maryl Streep i The Iron Lady

Under veckan som gått har en viss kvinna varit på mångas läppar. När jag nyligen mellanlandade i London möttes jag av löpsedlar klädda med Margret Thatcher. Eller Meryl Streep som gestaltar den forna men ständigt kontroversiella premiärministern i filmen The Iron Lady. Kolumnisten Seumas Milne skriver i The Guardian om den nyvunna vurm som finns kring Thatcher. Tidigare ville ingen förknippas med henne, inte ens hennes partikamrater. Idag ryktas det om planer på en statlig begravning när hon den vägen vandrar. Något som ingen av 1900-talets ledare förutom Winston Churchill förärats med. Filmen bidrar säkerligen till den retuscherade bilden. Trots att Thatcher var emot feminism, startade krig, stämplade Nelson Mandela som terrorist, stödde den chilenska diktatorn Augusto Pinochet och genomförde drastiska sociala nedskärningar som drabbade kvinnor värst tycks hon alltmer framställas som en feministisk ikon och en stor ledare.  Det är inte bara i Storbritannien som Thatcher genomlever en revival. Politiska ledare som Centerns Annie Lööf har länge uttryckt sin beundran.

Även om jag blir provocerad av ikonstatusen Thatcher tycks få i vissa kretsar är det likaså intressant och något skrämmande att se det hat som Thatcher väcker. Andres Lokko skriver en krönika i SvD om just detta. Han undrar hur det kommer sig att Thatcher får klä skott för allt ont medan den manliga majoriteten som var med och fattade beslut i Westminister går fria. En tankeväckande reflektion. Kvinnor med makt provocerar. Thatcher går emot bilden av kvinnan som omvårdande, offerlik och känslig. Det gör henne säkerligen i mångas ögon mer omänsklig än om hon skulle vara en man.

På tal om bilden av kvinnan läste jag en artikel i DN i dagarna om den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor. Där reflekterar Emilie Roslund om hur Salander förvandlas från en hård, muskulös och självständig kvinna till en ambivalent kvinna som måste fråga mannen om lov. Tror regissören att publiken inte är mogen att se en stark kvinna som tittar förövaren i ögonen istället för att titta ner i golvet?

Är förövrigt i Sälen där Sveriges säkerhetspolitik diskuteras. Noterar att av de 50 talarna i programmet är 13 kvinnor och 37 män.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Kvinnors rättigheter, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är kvinnor fredligare än män?

  1. Ping: Thatcher som kvinnlig förebild? | KICKANWICKSELL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s