Moralpolitik som dödar

Antalet osäkra aborter i världen ökar. Hälften av alla aborter är osäkra idag. I Afrika och Latinamerika är över 90 procent av aborterna osäkra, i Asien 40. I Europa är motsvarande siffra nio procent. Den tidigare minskningen av det totala antalet aborter har avstannat. Fler kvinnor väljer att göra abort i länder där det är olagligt. Den bristande tillgången på preventivmedel är en av orsakerna. 215 miljoner kvinnor vill ha preventivmedel men kan inte få det.

Jag läser uppgifterna i en ny forskningsrapport från det amerikanska forskningsinstitutet Guttmacher och WHO. Vilka slutsatser kan dras? Jo, antalet aborter minskar inte med restriktiva lagar eller med indragna pengar till organisationer som arbetar med familjeplanering. Tvärtom. Kvinnor kommer att göra aborter oavsett. Den moralisering som finns kring aborter är ett cyniskt spel med kvinnors liv. Osäkra aborter står för 13 procent av mödradödligheten. Varje dag dör omkring 1370 kvinnor i samband med graviditet, förlossning eller osäkra aborter. Att minska mödradödligheten är ett av millenniemålen som världssamfundet enats om att uppnå 2015. Det har visat sig att utvecklingen går trögast just när det gäller detta mål.

Varför går utvecklingen så långsamt? Det handlar inte om pengar. Enligt Thoraya Obaid, chef för FN:s befolkningsfond, skulle den summa som världens regeringar lägger på sex dagars militära utgifter räcka för att minska världens mödradödlighet med 75 procent. Det handlar om politiska prioriteringar. Det handlar om att politiker och beslutsfattare i slutändan är beredda att offra kvinnors liv för sin ideologi, för sin högstående moral. Att 97 procent av aborterna i Afrika är osäkra borde leda till en rejäl tankeställare hos beslutsfattare, inte minst i USA där avhållsamhet predikas heligt. Något som inte bara genomsyrar deras finansiella stöd till andra länder utan även samtalen i internationella fora. Richard Horton från the Lancet påpekar att även under Obamaadministrationen försöker amerikanska representanter vid olika fora få bort ordet abort ur rapporter. Den här typen av censur är förödande i arbetet för kvinnors rättigheter globalt.

Vi har länge vetat vad som behövs för att minska mödradödligheten och rädda miljoner kvinnors liv. Legalisera aborter, tillsätta mer resurser till sexualundervisning och reproduktiv hälsovård samt öka tillgången till preventivmedel. Det är inte svårt och det kostar inte mycket. Kostnaden ligger i att ge upp kontrollen över kvinnors sexualitet och reproduktionen. Och det är ett högt pris för många.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s