Kampen är inte över. Den har bara börjat!

Revolutionen fortgår! hälsar vår samarbetspartner Azza Kamel från Kairo (bilden till vänster). Ett år har gått sedan den egyptiska revolutionen inleddes. Resan under det senaste året visar att demonstranternas drömmar och krav på rättvisa, frihet och värdighet inte är uppfyllda.

Bland det första militärrådet gjorde efter Mubaraks fall var att avskaffa könskvoteringen. Resultaten ser vi nu. I måndags höll den nyvalda folkförsamlingen sin första session. Antalet kvinnor sjönk från tidigare blygsamma 64 till en handfull. Mindre än två procent av de 508 plasterna gick till kvinnliga kandidater. Det är illavarslande för arbetet med landets nya konstitution som nu står för dörren. Konstitutionen kommer att sätta ramarna för kvinnors liv. Därför är resultatet av Amnestys enkätundersökning bland de egyptiska partierna som ställde upp i valet oroväckande. Flera av partierna, inte bara islamisterna, har invändningar mot att kvinnor ska garanteras samma rättigheter som män vad gäller till exempel arv, äktenskap och skilsmässa.

Men som Azza Kamel säger: Kampen är inte över. Den har bara börjat! Vi kommer att kämpa för att sätta kvinnors rättigheter på den politiska agendan. Vi kommer att kämpa för vår plats. Och vi kommer att kämpa för att jämställdhet skrivs in i den nya konstitutionen.

Läs gärna Amnestys och vår gemensamma debattartikel på SVT Debatt i dag!

Och ni som är i Stockholm – kom till vår manifestation ikväll på Raul Wallenberg torg kl 17.30-18.30! Där kommer Mina Naguib, aktivist och bloggare tala, liksom Lise Bergh, Amnestys generalsekreterare och jag.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s