”Vilken bedrift!”

När det känns som mörkast finns det alltid ljus som ingjuter hopp och förtröstan. Mörkret har onekligen tätnat med rapporterna om det ökade våldet och dödandet i Syrien . Med rapporterna om ökade spänningar i Irak och nya bestämmelser om klädkoder för kvinnor. Med rapporterna från Egypten om de allt tuffare tagen mot det civila samhället och de dystra utsikterna för kvinnor att påverka innehållet i den nya konstitutionen. Häromdagen beskrev vår vän Azza Kamel situationen som mycket mycket dålig.

Mitt i detta mörker dimper ett meddelande från libyska kvinnoorganisationer ner i min mejlbox. I januari presenterades en vallag i Libyen som garanterade kvinnor endast 10 procent av platserna i den konstituerande församlingen. De futtiga tio procenten fick kvinnoaktivister och ungdomar att mobilisera sig. Efter en månad av intensivt kampanjarbete med demonstrationer på gator och torg runt om i Libyen lyckades de få till en förändring. Vilken bedrift! Om jag förlorade tron på kraften som finns när människor går samman och organiserar sig återfann jag den nu. The Libyan Women’s Platform for Peace (länk) var aktiva i protesterna och bidrog med juridisk expertis. Enligt dem kommer nu 40 av de 200 platserna ges till kvinnor. Andra källor säger att det är mer osäkert hur många platser det faktiskt kommer att bli i slutändan. Vi får följa utvecklingen.

De libyska kvinnornas kamp visar tydligt hur viktigt det civila samhället är som motkraft till odemokratiska krafter. Och som en samlande punkt för människor som vill engagera sig och vara med och påverka sin egen och sitt lands framtid. I möten och nätverk diskuterar de allt från hur de konkret kan förbättra chanserna till försörjning till att stärka demokratin och minska korruption. Något som biståndsminister Gunilla Carlsson bör tänka på efter sitt tydliga ställningstagande i helgens lördagsintervju om att det nu får vara slut med ”pratbistånd” till möten och workshops.

I fredags protesterade hundratals människor i Bagdad mot de striktare klädkoderna för kvinnor.

Vara med och påverka ville också alla de människor som samlades i Bagdad i fredags för att protestera mot de nya striktare klädkoderna för kvinnliga statsanställda. Liza Hido från Bagdhad Women’s Association hälsar att manifestationen var mycket lyckad. Och Hanaa Edwar grundare av Iraqi Women’s Network hälsar att:

”This will be a good slap to any politician who tries to degrade our dignity and rights”.

(Den här (manifestationen) blir ett härligt slag I ansiktet på de politiker som försöker urholka vår värdighet och våra rättigheter)

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s