Framsteg för kvinnors roll, utrikesministern!

Jag är nöjd idag. Nöjd för att utrikesminister Carl Bildt äntligen verkar ha fått en ökad insikt om den roll kvinnor spelar för att demokrati och fred ska få fotfäste i länder som härjas av krig och konflikter. Kvinna till Kvinna har under flera år granskat utrikesministern och hittills dragit slutsatsen att Carl Bildt mycket sällan berör jämställdhet och kvinnors rättigheter, än mindre kvinnors viktiga roll i fredsprocesser. Inför årets utrikesdeklaration har vi varit väldigt aktiva och haft kontakt med flera riksdagspolitiker, politiska kvinnoförbund och tjänstemän på UD.

I utrikesdeklarationen som Bildt presenterade i förmiddags framhåller han att ”Sverige ger särskild prioritet till genomförandet av Förenta nationernas resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet samt resolution 1820 om sexuellt våld i konfliktsituationer.”  Bildt lyfter också fram kvinnors viktiga roll i Afghanistan och i de arabiska vårens länder. Och att Sverige ska stödja dem i deras kamp för sin rättmätiga plats i samhället.  Givetvis finns det luckor och Bildt kan vara ännu tydligare. Men det är ett steg framåt.

Men ord är en sak. Nu gäller det att granska vad som faktiskt sker på marken. Om det blir någon ”action” för att använda biståndsminister Gunilla Carlssons uttryck. Hittills har det varit för lite av den varan. Egypten står inför ett vägskäl. Snart ska folkförsamlingen där endast 8 av de 508 parlamentarikerna är kvinnor utse en grupp som ska arbeta fram konstitutionen. Vad ska Carl Bildt göra i egenskap av utrikesminister för att driva på för att kvinnor ska delta i detta arbete och att deras rättigheter garanteras? Vi vill än en gång göra utrikesministern uppmärksam på att kvinnors rättigheter inte enbart är en biståndsfråga som kan delegeras till Gunilla Carlsson. Bildt måste själv ta sig an dessa frågor.

Som också påpekades i debatten i riksdagen i förmiddags har tankesmedjan Council on Foreign Relations precis gett ut en rapport där det framgår att Sverige har haft stort inflytande på den Europeiska utrikespolitiken. Så, nu gäller det att gå från ord till handling. Det är här det bränner till. Det blir intressant att följa hur Carl Bildt driver dessa frågor inom EU:s utrikesministerkrets.

Läs gärna min debattartikel på Newsmill idag som presenterades inför dagens utrikespolitiska debatt!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s