Prat, prat och mera prat!

Det pratas för lite och vapenskramlas för mycket i vår värld. I fredags träffade några från Kvinna till Kvinna den libyska kvinnoaktivisten Farida Allaghi från Libyan Women Network. Det handlade naturligtvis om situationen i Libyen och vad det libyska folket behöver göra nu: ”Vi behöver prata, prata, prata och föra en dialog – för att lära av varandra”. I en sådan fredlig dialog ligger det oändliga möjligheter.

Vad är världens mest framgångsrika fredsprojekt, EU, om inte oändliga dialoger och samtal? ”Hjältemod på slagfälten ersätts med tålamod vid förhandlingsbordet”, som Margot Wallström uttryckt det.  Alltså prat istället för kulor och krut!

Apropå biståndsminister Gunilla Carlssons kritik mot ”pratbluffen” inom biståndet vill jag säga: Det är vi som är pratbiståndet! Jag är stolt över att Kvinna till Kvinna bidrar till att hålla samtal om fred, demokrati och mänskliga rättigheter vid liv. Jag är stolt över att vi bidrar till att förbättra enskilda kvinnors liv och samhällsutvecklingen i länder som härjas av konflikter och våld. Om det så gäller Fatima Bani Yaseen från den jordanska landsbygden som fylld av styrka efter ett nätverksmöte som vi bjudit in till kom hem och ställde upp i lokalvalen, blev vald och inspirerade unga kvinnor att gå i hennes fotspår. Eller om det gäller våra samarbetsorganisationer i Armenien och Azerbajdzjan som träffades för första gången via oss. Efter flera möten växte förtroendet och de började samarbeta kring den frysta konflikten Nagorno Karabach. De jobbar nu med kvinnor som drabbats av konflikten och arrangerar dialogmöten i etnisk och religiös tolerans, kvinnors rättigheter med mera. Genom samarbetet har deltagarna blivit viktiga fredsagenter i sina familjer och samhällen. Fiendebilderna ifrågasätts. Utan samtal, det vill säga prat, prat, prat, kan inte dessa bilder förändras.

Därför reclaimar jag härmed pratet!

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Prat, prat och mera prat!

 1. Jens or skriver:

  Bra inlägga Ag!

  Fiender som inte pratar med varandra förblir fiender!

  Jens O

 2. Lotta Axelsson Sandin skriver:

  Exakt så! Och det är ett argument för att vi ska sprida ut biståndet, till många olika länder. Våra fjuttiga svenska kronor ( i relation till Världsbankens, USAIDs och de regionala bankernas dollar) bör gott och väl satsas på svenskt prat i världen. Även om 1% satsas totalt så är det inte så mycket i jämförelse. Däremot har vi jämförelsevis bra folk, politiker, UD-anställda, sida-personal, Röda Korsare etc som kan prata, medla, resonera och få skutor på rätt köl. Det är så mycket av biståndet som aldrig får effekt pga bad governance, och endast prat kan få good governance.

  Jag har saknat den här dimensionen i svenska biståndsdebatten. Där kom den. Bra pratat!

  Lotta Axelsson Sandin

 3. Ping: The Gendervalue Fallacy – En diskussion om ekonomi från Girlwriteswhat till Keynes vs Hayek « Aktivarum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s