Deras ansikten är så levande

Förtvivlan och ilska, omvartannat för varje namn jag läser: Maggie Wardle, Delia Björklund, Nicole Kashamuko, Badour Shaker, listan med namn är så lång…oändlig. Deras ansikten så levande. Men de är alla döda nu. Deras dödsorsak – de var kvinnor! Cause of Death: Women, ett projekt som lanserades i veckan visar det vi verkar värja oss för – att kvinnor runt om i världen, från USA, Sydafrika, Pakistan, till Sverige misshandlas, torteras och mördas, oftast av män i sin närhet. Att mäns våld mot kvinnor är en ohygglig realitet över hela jorden. Självklart finns skillnader mellan länder men grundorsaken är densamma. Mäns överordning och kvinnors underordning.

Varje år mördas 1,5 miljoner kvinnor av män i deras omgivning. 1,5 miljoner! Cause of Death: Women tar oss bakom siffrorna. Vi får möta både överlevare och de som mördats. Det är omskakande möten.

Utan tvekan är kampen för kvinnors rättigheter en av de absolut viktigaste frågorna på världens dagordning. Inte ett särintresse, inte en ”kvinnofråga”, – en fråga av största vikt –en global säkerhetsfråga.

Samtidigt som denna kampanj lanserades presenterade Margot Wallström, FNs generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i krig och konflikter, sin årliga rapport. Rapporten inkluderade för första gången en lista över förövare med namn, en metod som kallas ”naming and shaming”. Ett första steg mot att upphäva straffriheten för den här typen av brott. Förövarna ska inte känna sig trygga någonstans. De kan inte gömma undan sina brott utan hela världssamfundet har nu ögonen på dem.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s