Och dessa vapen ska användas mot?

Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. I Saudiarabien lever människor i ett apartheidsystem. Vuxna kvinnor omyndigförklaras. De får inte rösta eller ställa upp i val. De måste ha sin manliga beskyddares, ofta faderns eller makens, skriftliga tillåtelse att studera, arbeta, resa och gifta sig. Strikt könssegregering råder – kvinnor ska inte sitta i samma rum som män och helst inte använda samma ingångar. Kvinnor som misstänks för äktenskapsbrott riskerar att stenas till döds.  I linje med denna absurda politik är också förbudet för kvinnor att köra bil. Under 2011 återlanserade saudiska kvinnor kampanjen “Women2Drive” som uppmanade kvinnor med internationella körkort att trotsa förbudet och inta vägarna. Flera av dem greps och minst en dömdes till piskrapp. Men kampanjen lever!

Dessa fakta flög genom mitt huvud i morse när jag hörde Ekots avslöjande om FOI:s hemliga samarbete med den saudiska regimen. Jag blir mållös. Svenska myndigheter hjälper regimen att bygga sin egen vapenfabrik! Och dessa vapen ska användas mot? Demokratiaktivister (som redan skett i Bahrain), kvinnorättsaktivister eller?  Redan Sveriges vapenexport till Saudiarabien är en skandal.

Det är på sin plats att citera regeringens utrikesdeklaration: regeringen fäster stor vikt vid jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingssamarbetet. Kvinnor är en drivande kraft för ökade demokratiska fri- och rättigheter, vilket vi såg under omvälvningarna i arabvärlden.”

Hur går detta ihop?

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Och dessa vapen ska användas mot?

  1. Ping: HEMIMAMMAS HELIGA VREDE – Vad i hela fridens namn håller Socialdemoderaterna på med? « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s