En mycket modig handling

Öppnade ett paket i morse. I paketet låg en bok. Jag kände genast igen den, Angela Davis  självbiografi, i pocket, inköpt i april 1976  (det står på bokens insida). I boken ett brev – från Mira. En bosnisk tjej från Sarajevo som bodde hos oss en kort stund sommaren 1994 med sin kille. Efter nästan 20 år vill hon lämna igen boken hon lånade och skicka en hälsning till mig. Jag blir rörd och minns henne suddigt. Hon bor i södra Sverige nu. Brevet förflyttar mig bakåt i tiden. Då, när jag lånade Mira boken, rasade ett krig i Europa, på Balkan. Massvåldtäkter mot främst bosniska kvinnor användes som ett vapen för etnisk rensning. Och för första gången i historien uppmärksammades det sexuella våldet mot kvinnor i krig, inte som en sidoeffekt utan som ett vapen, en krigstaktik. Sedan dess har det hänt en hel del på det normativa planet. Ett antal säkerhetsrådsresolutioner som just fokuserar på sexuellt våld i krig har antagits de senaste åren, 1820, 1888, 1960. Frågan finns på den internationella dagordningen bla. genom Margot Wallströms uppdrag som speciell representant för FNs generalsekreterare.

Men det återstår så mycket att göra när det gäller att ställa förövare inför rätta och återupprätta offren/överlevarna. Därför är det en framgång och ett positivt tecken att 300 kvinnor demonstrerade i Kosovos huvudstad Pristina idag på 8 mars. Krigsvåldtäkterna, som skedde i slutet av 1990-talet, har varit en icke-fråga, en fråga som över huvudtaget inte talats om eller berörts på över 10 år. Det är alltför stigmatiserande för kvinnor. Kosovo är ett litet land och skammen som är behäftad vid dessa brott tystar offren. Nu är en kvinna beredd att stiga fram och vittna. Det är ett genombrott och en mycket modig handling. Demonstrationen var bland annat till stöd för henne, med krav på att kvinnor som våldtogs under kriget får kompensation av staten. Idag omfattas inte dessa kvinnor av lagar som ger krigsveteraner pension, hälsovård och annat stöd.

Över hela världen, också i Sverige, höjer kvinnor sina röster den 8 mars och kräver sina rättigheter. I Kvinna till Kvinna är vi stolta över att få tillhöra denna globala kvinnorörelse.

Och det var extra symboliskt för mig att öppna paketet från Mira just idag på den internationella kvinnodagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s