Nordkorea och myten om mödomshinnan.

Ett viktigt påpekande…

Hur vi använder ord och uttryck är viktigt, det leder tanken. Igår skickade vi ett ut ett pressmeddelande om de så kallade oskuldstesterna som den egyptiska militären utfört på kvinnoaktivister den 8 mars för ett år sedan. I vårt pressmeddelande använde vi just uttrycket ”oskuldstester”, väl medvetna om att det i själva verket handlar om sexuella övergrepp. En klok journalist hörde av sig och påpekade just detta. Hon beklagade att vi, genom att inte nyansera vårt språkbruk utan anamma en vedertagen, men grovt missvisande benämning, själva bidrar till att förringa vad som faktiskt är en slags våldtäkt under falsk flagg.

Jag ger henne rätt i detta. Även om vi faktiskt säger att det är en våldtäkt i mitt citat, så kunde vi helt klart varit ännu tydligare i rubrik och ingress.

Tyvärr räckte texten i pressmeddelandet inte till för att ytterligare fördjupa resonemanget om kopplingen mellan begreppet ”oskuld” och den mest omhuldade globala lögnerna av dem alla – nämligen den om existensen av en ”mödomshinna”. ( Och … på tal om att språket leder tanken, har RFSU hittat ett mer användbart och med sanningen överensstämmande benämning, nämligen slidkrans. Det förklarar på ett bättre sätt vad det faktiskt är fråga om, nämligen ingen hinna utan ett slemhinneveck!

Myten om mödomshinnan måste vara en av de mest svåråtkomliga myterna av alla att ”spräcka”. För vad händer då med hela oskuldsbegreppet? Poff – plötsligt försvinner hela grundfundamentet för en av de mest effektiva patriarkala härskarteknikerna av dem alla. Lite i samma härad som tankarna på vad som kommer att hända när det går upp för folket i Nordkorea att de varit grundlurade sedan Kim Il Sungs dagar…

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nordkorea och myten om mödomshinnan.

  1. jagmona skriver:

    Jag tycker nog inte riktigt att oskuldsbegreppet försvinner med hinnan. Även killar sägs ju idag ibland vara oskulder. Den riktigt infekterade oskuldsretoriken, hedersproblematiken… är den helt hinnberoende? Kanske. Jag är inte säker. Men det blir ju mindre kraft i det hela om man blir klar över att oskulden som tillstånd inte går att kontrollera i en undersökning.

  2. Ping: Kvinnliga demonstranter utsätts för grova ”tafsattacker” på Tahirtorget |

  3. Ping: Stening och oskuldstest – ett helvete för Afghanistans kvinnor |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s