Beklagligt Ellen Johnson Sirleaf

Jag blir alltid lika förundrad och nedslagen. Att kärlek mellan två människor kan väcka ett sådant hat. Nu senast när jag läser om utvecklingen i Liberia. Under de senaste månaderna har våldet, trakasserierna och hatet i medier mot homosexuella ökat. Bara under den sista månaden har åtminstone sex attacker ägt rum i Monrovia. En kollega som just varit i landet berättade om en gay-aktivist som pratade i radio om homosexuellas rättigheter. Under sändning samlades en uppretad  mobb utanför radiohuset. Som tur var kom polisen till undsättning denna gång. Många gay-personer känner rädslan in på huden. Sodomi är redan förbjudet i Liberia. Men nu kampanjar olika grupper för än striktare lagar som innebär hårdare straff. Juristerna på en av de liberianska organisationer som vi samarbetar med ska nu titta på lagförslagen. Gnistan till offensiven tändes när USA, som en av de stora givarna till Liberia, meddelade att delar av deras stöd ska gå till att främja hbt-personers rättigheter.

Utvecklingen är djupt oroande. Därför är uttalandet häromdagen från Liberias president, till lika fredspristagaren, Ellen Johnson Sirleaf så beklagligt. I en intervju tillsammans med Tony Blair meddelar hon att hon står bakom den så kallade sodomilagen och konstaterar ”vi har vissa värderingar i vårt samhälle som vi vill bevara”. Men för att freden och demokratin ska inkludera alla i Liberia måste även homosexuellas rättigheter respekteras.

Utvecklingen i Liberia är inte unik. I helgen trädde lagen mot propaganda av bi-, trans- och homosexualitet ikraft i St Petersburg. Fler ryska regioner diskuterar liknande lagar. Homosexuella handlingar är förbjudna i 75 länder i världen, i åtta av dem riskerar homosexuella dödsstraff på grund av sin sexuella identitet. Fler länder förbjuder nu också lesbiska relationer. Förmodligen går denna utveckling hand i hand med insikten om att kvinnor har en sexualitet. En sorglig paradox i kampen för att kvinnor ska ta makten över sina kroppar, ta plats och våga prata om och njuta av sex.

Annonser
Det här inlägget postades i Liberia. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Beklagligt Ellen Johnson Sirleaf

  1. Karl skriver:

    Intressant och bra att Kvinna till Kvinna också arbetar med LGBTQI-frågor. Om jag förstått det hela rätt skulle alltså USA stötta främjandet av hbt-personers rättigheter, vilket ses stå i konflikt med det liberianska styret. Dessutom skulle också jurister på organisationer som Kvinna till Kvinna samarbetar med titta på de nya lagförslagen. På vilket sätt koordinerar man sina ansträngningar på landsnivå så att de olika initiativen drar nytta av synergier och samarbete?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s