Kreativiteten är skrämmande

I skuggan av valen i Grekland, Frankrike och Serbien väljer armenierna nytt parlament imorgon. Valet kommer inte fylla några spaltmeter men mina tankar kommer gå till de unga kvinnliga aktivister som på söndag morgon beger sig ut till vallokalerna i Jerevan som valobservatörer.

Förra parlamentsvalet 2008 slutade i våldsamheter efter anklagelser om valfusk. Minst tio personer dödades i demonstrationer i Jerevan. En stor del av oppositionen fängslades och politiskt aktiva kvinnor utsattes för hot och våld. Vi pratade tidigare idag med Gulnara Shahinian från Democracy Today som vi samarbetar med och vars medlemmar är redo som valobservatörer. Hon berättar hur OSSE förra valet förklarade att de inte kunde skydda kvinnorna eftersom de inte hade någon gender advisor/genusrådgivare. Det har blivit ett skämt hos oss, säger Gulnara syrligt. Ska man skratta eller gråta? Exemplet visar problemet med gender advisors/genusrådigvare som har blivit så poppis inom internationella organ och civila och militära insatser. De blir en täckmantel, en ursäkt, för att inte göra något eller för att marginalisera jämställdhetsfrågor och hänskjuta allt som har att göra med kvinnors deltagande och rättigheter till en person, trots att det snarare är ett samhällsproblem som drabbar alla.

Gulnara berättar också att valfusket är utbrett och gömt. Kreativiteten är skrämmande. Det styrande partiet Republican Party, känner inga skrupler. Lärare och dagispersonal har till exempel blivit uppmanade att ragga röster. Om det inte lyckas blir de uppsagda. Häromdagen slog polisen brutalt ner fredliga miljöaktivister som demonstrerade mot ett byggnadsförslag. President Serzh Sarkisian tackade polisen efteråt för aktionen och kallade polisens tillslag lagligt. Ett klart budskap inför valet – det står polisen fritt att använda våld.

Antalet kvinnor i parlamentet är lågt, 9 procent. Ingen tycks vänta att siffran kommer att öka nämnvärt efter valet. Men hoppet för framtiden finns. Hos de unga aktivisterna, som utbildat sig till valobservatörer, som tränas i demokrati och till att bli morgondagens politiker. Hoppet finns också inom civila samhället som har mobiliserat sedan förra valet. De sociala medierna har ökat kontaktytorna och skapat en större solidaritet och sammanhållning.

Kan också nämna att konflikten med grannlandet Azerbajdzjan, värdland för Eurovisoin Song Contest, är en ickefråga i detta val. Konflikten har tidigare utnyttjats för att moblilisera väljare. Men det betyder inte att konflikten trappas ner. Armenien valde att dra sig ur Eurovision efter att ha blivit utpekade som fienden nummer ett av Azerbajdzjans president Ilhem Aliev för ett antal veckor sedan.

Annonser
Det här inlägget postades i Kaukasus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s