Hatten av för Loreen!

Azerbajdzjanska myndigheter kritiserar Loreen för att träffa aktiviser. Hennes svar: ”Jag har sagt vad jag står för och gjort det jag kan, så jag är nöjd. Och det finns alltid människor som kommer tycka annorlunda och det är helt okej det också”. Jag säger bara hatten av för Loreen Talhaoui Hon är den enda av alla tävlande i Eurovision Song Contest som officiellt tagit ställning för de mänskliga rättigheterna och träffat organisationer i landet. EBU (Eurovision Broadcasting Union) framhärdar att pop och politik inte hör ihop och stoppade en fråga från Reuters igår till Loreen om situationen i landet. Ynkligt! Mänskliga rättigheter handlar inte om partipolitik utan är fundamentala rättigheter som tillhör alla – även de som bor i Azerbajdzjan. Snarare borde fler visa samma civilkurage som Loreen. Om du har en röst, utnyttja den!

Loreens engagemang visar att en människa kan göra skillnad. De tjejer som hon träffade på kvinnoorganisationen YUVA gick ut därifrån stärkta. Plötsligt blev de sedda och lyssnade på. De säger att Loreen är en förebild. Hennes engagemang har också gjort att kvinnors rättigheter och den vardagliga misshandeln och diskrimineringen av kvinnor uppmärksammas i media på ett sätt de aldrig skulle ha gjort annars.

Hanna Fahl gjorde en intressant reflektion häromdagen i DN. Hon frågar sig varför vi ställer så mycket högre krav på popartister än idrottare. Det blir nästa larvigt att jämföra – men ställ Loreens lågmälda men effektiva engagemang mot ishockeygubbsens avsaknad av detsamma (Vitryssland!) …ska man skatta eller gråta? Man ska skratta så klart –av lycka för att det finns en ung generation av kvinnor (och män!) som visar mod och integritet trots hård press på att de ska sticka huvudet i sanden. Vi får väl se vad som är mest ”värt” – ett tydligt ställningstagande för alla människors lika värde och rätt eller att bli schlagerdrottning? Loreen har ju hittills visat att hon klarar både och. Vi håller tummarna för dig på lördag Loreen!!!

Annonser
Det här inlägget postades i Kaukasus, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hatten av för Loreen!

  1. Avni Dervishi skriver:

    Vad imponertad jag blev at det jag läste ovan. Mycket bra. Att arbeta för människors lika möjligheter är en självklarhet. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Behovet av stöd ifrån Sverige och andra länder är stort, det ser jag här i Kosovo inte minst. Men också i Bosnien mm. Ktk gör att mycket bra jobb som bör uppmärksammas ännu mer.
    Avni Dervishi

    • Lena Ag skriver:

      Tack så mycket för din respons och uppmuntran! Som du kanske vet stödjer vi kvinnoorganisationer på Balkan som gör ett fantastiskt arbete. Du kan lita på att vi kommer fortsätta försöka skapa opinion och uppmärksamhet kring kvinnors situation i krigsdrabbade områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s