Kvinnliga demonstranter utsätts för grova ”tafsattacker” på Tahrirtorget

Nu har det hänt igen! I går (fredag 8 juni) gjorde en manlig mobb en ”tafsattack” på kvinnliga demonstranter på Tahrirtorget, som samlats för att protestera mot just sexuella trakasserier. Under den senaste veckans demonstrationer på Tharirtorget har flera kvinnor utsatts för sexuella trakasserier. Som en reaktion mot övergreppen samlades kvinnor och män igår under parollen ”securing the square” (säkra torget). Omkring 50 kvinnor deltog i fredagens protester när en grupp män omringade och trakasserade dem genom att grovt tafsa på dem. En reporter från Associated Press blev också attackerad. Män som demonstrerade tillsammans med kvinnorna försökte skydda dem, och tillslut lyckades kvinnorna komma i säkerhet. Våra vänner och partners i Egypten har under året rapporterat om sexuellt våld mot kvinnliga aktivister och demonstranter.

Övergreppen är ett försök att skrämma och tysta kvinnliga demonstranter och aktivister. Kvinnorna i Egypten har genomlevt ett dubbelt förtryck, dels från en odemokratisk regim dels från diskriminerande traditioner och sedvänjor. Attackerna är ett bakslag, inte bara för Egyptens kvinnor, utan för allt vad revolutionen stod för – frihet, demokrati och social rättvisa.

Sexuella trakasserier har varit en veritabel plåga under lång tid för kvinnor i det egyptiska samhället. En rapport från Egyptian Center for Women’s Rights från 2008 visade att två tredjedelar (!) av egyptiska kvinnor utsattes för trakasserier dagligen. Under demonstrationerna på Tahirtorget förra året, som ledde till Mubaraks fall, vittnade flera kvinnor om hur de sexuella trakasserierna plötsligt upphörde. Torget blev en slags frizon för ett kort tag. Men så fort Mubarak fallit ökade övergreppen återigen. Endast några veckor efter Mubaraks avgång, på 8 mars – den internationella kvinnodagen- attackerades kvinnor som demonstrerade, av samma män som de tidigare gått sida vid sida med. Flera av kvinnorna greps också av militären och utsattes för grova sexuella övergrepp. Militären försökte dölja övergreppen genom att benämna dem ”oskuldstester” (läs min blogg i ämnet). I december förra året marscherade tusentals kvinnor på Kairos gator i protest mot de allmänt förekommande och accepterade sexuella trakasserierna som ju får till följd en starkt begränsad yttrande – och rörelsefrihet för Egyptens kvinnor. Det är verkligt skamligt!

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvinnliga demonstranter utsätts för grova ”tafsattacker” på Tahrirtorget

  1. Ping: Walk the talk Carl Bildt |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s