Walk the talk Carl Bildt

Idag reser utrikesminister Carl Bildt till Irak och Libanon för att diskutera utvecklingen i regionen. En brännande fråga onekligen.

I årets utrikesdeklaration slår Bildt fast följande: Kvinnor är en drivande kraft för ökade demokratiska fri- och rättigheter, vilket vi såg under omvälvningarna i arabvärlden. Sverige ger särskild prioritet till genomförandet av Förenta nationernas resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet samt resolution 1820 om sexuellt våld i konfliktsituationer.

Kommer Bildt att träffa kvinnoorganisationer för att ta del av deras perspektiv och kunskap? Om inte, lär han missa viktig information. Och allsidig information är bra för att kunna fatta initierade beslut.

Och på tal om information och dess källor. Bildt är ju en ihärdig twittare/bloggare. Här kommer tips på en lista med bra kvinnor att följa på Twitter!

Dagligen får vi höra om våldsamheterna i Syrien vars svallvågor sprider sig i regionen, inte minst till Libanon där våra samarbetspartners har rapporterat om sammandrabbningar i såväl Tripoli som Beirut. I Egypten råder politiskt kaos, då parlamentet liksom konstitutionskommittén upplösts, samtidigt som demokratiaktivister är utmattade efter alla bakslag. Inför presidentvalet utsattes återigen kvinnliga demonstranter för sexuella tafsattacker. Dessa utbredda övergrepp hämmar kvinnors deltagande och därmed också den demokratiska utvecklingen. Situationen i Irak är inte heller stabil. Nyligen kritiserade kvinnoorganisationer en ny lag som gör det lagligt för alla familjer att ha vapen hemma. En lag som definitivt inte innebär ökad säkerhet för kvinnor. Det spekuleras i att lagen snarare är ett sätt att legalisera milisgrupper som står premiärminister al Maliki nära.

Jag hörde föresten att Bildt var på Oslo Forum tidigare i veckan, som handlade om fredsförhandlingar och medlare i konflikter. Tydligen lyste frågor om kvinnors deltagande med sin frånvaro, även från Bildts håll. Någon påpekade att denna typ av sammankomster fortfarande är en mansklubb där deltagarna kan ventilera sina krigserfarenheter. Det känns ju i så fall väldigt omodernt, som en gammal dammig kvarleva från cigarrsalongernas tid. Men Paul Bremer som ledde USA:s insats i Irak bekräftade för mig tidigare i vår att ett hinder för kvinnors deltagande är just vrångbilden att krig enbart är något för män. Och att stoppa krig är männens värld. Kvinnor ska skyddas. Men vi vet ju av erfarenhet vem som skyddar hotade kvinnor bäst. Och det är inte män, visar det sig, särskilt inte män med vapen, utan andra kvinnor.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s