Upp med genusglasögonen ur etuiet!

Utrikesdepartementet presenterade igår rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna i en rad länder runt om på jorden. Trenderna är motstridiga, samtidigt som mänskliga rättigheter stärks på vissa håll, ökar förtrycket på andra ställen. Respekten för kvinnors och hbt-personers rättigheter har försämrats i flera länder. I spåren av den arabiska våren har kvinnor i flera länder tvingats se hur gamla diktatorer bytts ut mot ledare som inte sätter kvinnors önskan om frihet och rättvisa högt. Tvärtom. I Irak fortsätter det brutala våldet mot kvinnor och våra partners vittnar om att antalet kvinnomord ökat under våren. I Kongo-Kinshasa ökar våldsamheterna vilket självklart får konsekvenser för kvinnorna. I Azerbajdzjan leder fler barnäktenskap till att färre flickor går i skolan vilket inte bådar gott för framtiden.
Gamla konservativa traditioner och seder segar sig kvar och får ödesdigra konsekvenser för kvinnor världen över. För att verkligen på djupet skapa förändring räcker inte ett val som i Egypten. Det krävs ett långsiktigt arbete med att förändra attityder och höja kunskapen om demokrati, mänskliga rättigheter och förutsättningar för en ekonomisk utveckling. Ett arbete som måste sträcka sig utanför städernas gränser, ut på landsbygden.
Samtidigt är det viktigt att framstående personer, även manliga, synliggör kvinnors rättigheter och kvinnoaktivisters arbete. Om våra politiska företrädare i Sverige och inom EU träffar kvinnoaktivister bidrar de till att erkänna och legitimerar dem inför andra och att deras röster och kunskap tas på allvar. Ökad synlighet och större erkännande kan också fungera som skydd mot hot och trakasserier. Våra politiker måste sluta ”ad hoca” i dessa frågor, och göra konsultationer med kvinnogrupper till ett stående inslag på sina resor. Upp med genusglasögonen ur etuiet bara! Kanske kan de få syn på något de annars skulle missa:-)

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Kvinnors rättigheter, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s