Iran blottar sin rädsla

Irans ledares senaste schackdrag är ett bevis på den revolutionära kraft kvinnors rättigheter bär. Under de senaste veckorna har 36 universitet bestämt att kvinnor inte ska få tillträde till 77 studieområden, bland annat ekonomi, engelska och litteratur. Idag överglänser kvinnliga studenter sina manliga studiekamrater, fler kvinnor klarade årets studentexamen och enligt UNESCO har Iran den högsta andelen flickor i förhållande till pojkar i grundskolan. Det har inneburit att makten förskjuts. Fler kvinnor börjar arbeta, de får ökad makt i hemmet. Kvinnorörelsen har en lång historia och ett starkt fäste i Iran. De var drivande i den gröna revolutionen som hotade att omkullkasta landets politiska och religiösa ledare vid valet 2009. Därför är det inte konstigt att vi nu ser könssegregering som en strategi att kväsa oppositionens krav på reformer och maktskifte.

Fredspristagaren och människorättsförsvararen Shirin Ebadi skrev i ett brev till FN om den senaste utvecklingen:

It is part of the recent policy of the Islamic Republic, which tries to return women to the private domain inside the home as it cannot tolerate their passionate presence in the public arena. The aim is that women will give up their opposition and demands of their own rights.

Jag känner ändå tillförsikt. Under de mest fruktlösa förhållanden finner kvinnor vägar att påverka. Om en väg stängs hittas en annan. Jag tänker på alla de starka iranska röster som finns. En del har tvingats fly men tystnar inte för det. Som medborgarrättsaktivisten Parvin Ardalan och Shirin Ebadi.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s