Brunnberg och brödraskapet

Läste precis en artikel i New York Times om hur kvinnor och män vid en slags äktenskapskurs i Egypten blev itutade att kvinnor blir bra mödrar och fruar, men aldrig ledare eller beslutsfattare. Det var professor Abou Salama vid Kairos universitet och medlem i det Muslimska brödraskapet som stod för föreläsningen. Han frågade retoriskt om kvinnor kunde ta konsekvensen av sina beslut och svarade själv: ”No, but men can. And God created us this way because a ship cannot have more than one captain.”

Känner jag inte igen det resonemanget? Vem sade nyligen: ”Är man två kaptener på en båt går man på grund. Det behövs en kapten och en styrman.” Jo, det var ju vår egen Ulf Brunnberg när han retade upp många i sitt förlegade resonemang om hur mordet på en häktesvakt var feminismens fel. Kanske han gick på Salamas föreläsning?!

I Sverige är Brunnberg som tur är en person utan reellt politiskt inflytande. Men i Egypten undrar många vilken väg brödraskapet ska gå. Hur kommer deras politik påverka kvinnors vardag och möjlighet att delta i samhället? Det är oklart. Om tre veckor väntas konstitutionskommittén presentera den nya konstitutionen. Artikeln om islams juridiska ställning är fortfarande kontroversiell. Men enligt källor är det troligt att islam kommer stå som statsreligion och källa till all lagstiftning.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s