Syriska flyktingkvinnors fängelse

I dag presenterar FN en uppdaterad plan för hur flyktingströmmarna från Syrien ska hanteras i regionen.  I samma veva kommer FN:s sändebud för Syrien, Lakhdar Brahimi, att få ett uttalande från Sanam Anderlini, grundare av International Civil Society Action Network, och en rad kvinnoorganisationer, däribland Kvinna till Kvinna. Vi lyfter situationen för syriska kvinnor och behoven hos flyktingar som utsatts för olika slags sexuella övergrepp. Bara under augusti och september flydde närmare 200 000 syrier till grannländerna, varav en majoritet är kvinnor. Det är ofattbart många, bakom varje siffra finns en människa med en berättelse, behov och drömmar.

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Libanon vittnar om att situationen för de syriska flyktingarna är svår. Enligt officiell statistik rör det sig om drygt 50 000 registrerade flyktingar, men i realiteten är siffran mycket högre och ökar hela tiden.  Flera av flyktingarna från Syrien är palestinier som flyttar in hos sina släktingar och vänner i de palestinska flyktinglägren i Libanon, som redan innan är extremt trångbodda ghetton. I dag kan 20-30 personer tvingas tränga ihop sig i två rum. De flesta flyktingkvinnorna är heltäckta och får inte visa sig för män utanför familjen. Följden blir att de går täckta 24 timmar om dygnet. De tvättar sig i badrummet och innan de hunnit torka håret täcker de sig igen, vilket gör att många har fått problem med svampinfektioner. Det har dessutom varit extremt varmt och eftersom de inte har några pengar får de nöja sig med de billigaste syntetkläderna som stänger inne fukten och värmen.

Vi hör från flera källor hur unga syriska flickor, ibland så unga som 12, gifts bort till äldre släktingar eller män i regionen, t ex från Saudiarabien. En majoritet av flyktingarna är ensamstående kvinnor. De har förlorat allt, de har inga ekonomiska möjligheter att säkra sina döttrars framtid. Samtidigt är de rädda för att döttrarna ska utsättas för sexuella övergrepp. De vill helt enkelt ha en man som skyddar deras barn. (Nu ska det väl påpekas att barngifte även förekom i Syrien innan kriget bröt ut, men nu tycks de öka.)

Barngifte har aldrig gett skydd för flickor utan för med sig en rad andra faror, som tex tidiga graviditeter, vilket kan få svåra hälsoeffekter på en ung kropp som ännu inte är fullt utvecklad. Dessutom är våld och minimala möjligheter att bestämma över sitt eget liv ofta förekommande, enligt våra partners som arbetar med denna problematik. Och eftersom flickorna ska passa barn och familj är utbildning oftast inget alternativ. Många av dessa äktenskap registreras inte formellt. Det gör flickorna rättslösa och helt utan tillgångar om männen lämnar dem.

Nu hör vi också från kontakter i Libanon att familjer i gränstrakterna till Syrien gifter bort sina döttrar i rädsla för att syrisk militär ska komma över gränsen och våldta deras barn. Uppgifterna är inte bekräftade men är ändå ett tecken på den desperation som finns.

Jag frågar mig hur länge det vansinniga våldet ska fortsätta. Hur många människor till ska tvingas bryta upp från sina hem? Hur många till kommer att dödas, fängslas och torteras? Såren kommer att ta lång tid att läka. Kvinna till Kvinna bildades som ett svar på krigen på Balkan. Då var det ingen som pratade om flyktingkvinnors särskilda behov. Idag pratar alla internationella humanitära aktörer om detta. Men ord och handling går inte alltid hand i hand. Och jag vill därför ändå framhålla hur viktigt det är att de syriska kvinnorna blir lyssnade på och får definiera sina behov, att de deltar i medlingsförsök och i kommande beslut om sitt lands framtid.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Syriska flyktingkvinnors fängelse

  1. Omvärlden bär ett tungt ansvar för sitt massiva stöd till Al Qaida-rebellerna i Syrien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s