Hur tänkte Nobelkommittén?

EU kan visserligen sägas vara världens största fredsbygge men unionen har otroligt mycket kvar att göra för att vara en värdig vinnare av Nobels fredspris. Jag undrar hur norska Nobelkommittén resonerat kring grundtanken med fredspriset, att det skulle främja nedrustning och icke-militära lösningar. Inom EU finns stora militära aktörer inklusive kärnvapenmakter.

På policynivå finns höga ambitioner om fred och mänskliga rättigheter men det som räknas är vad som konkret händer på marken. Och där finns mycket att önska. Inte minst med tanke på det som förra årets pristagare, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakul Karman belönades för – deras fredliga kamp för kvinnors säkerhet och deltagande i fredsprocesser. Nobelkommittén konstaterade då att en varaktig fred och demokrati inte kan uppnås så länge kvinnor diskrimineras. Våra samarbetsorganisationer på Balkan vittnar om hur EU totalt misslyckats just på denna punkt, trots de enorma resurser som spenderats. EU har skamligt få kvinnor på höga positioner, ingen kvinna leder till exempel någon av EU:s gemensamma freds- och säkerhetsinsatser som EULEX i Kosovo. Listan kan göras lång.  EU:s och det internationella samfundets misslyckande kommer fram i vår nya rapport som vi presenterade i Europaparlamentet igår. Slutsatserna i rapporten och diskussionerna under konferensen i parlamentet visar att det finns väldigt mycket kvar att göra innan EU hittar nya strategier värda fredspriset.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, FN:s resolution 1325, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur tänkte Nobelkommittén?

  1. Ping: Förvirrande prisutdelning « Projekt Ines

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s