Hoppet i Hebron

“Women’s rights are ours to take, and I am determined to fight on my behalf, on my daughters’ behalf, and on behalf of women everywhere.” Jag slås av Maysoun Qawasami styrka och beslutsamhet inför lokalvalet på Västbanken i lördags. Mitt i det konservativa Hebron ställer hon sig upp och utmanar rådande traditioner genom att som kvinna höja rösten offentligt och dessutom förespråka jämställdhet. För någon månad sedan startade Qawasami den första kvinnolistan i Palestina, kanske i hela Mellanöstern. Dessutom utbildade hon tillsammans med vår partner PWWSD, Palestinian Working Women Society for Development, kvinnliga kandidater runt om på Västbanken inför valet. För sitt arbete fick hon och hennes kollegor betala ett pris i form av trakasserier, hot och baktal. Inget för palestinier att vara stolta över. Jag känner igen hoten. De bekräftar den bild som kommer fram i rapporten Equal Power – Lasting Peace som vi lanserade härom veckan. Kvinnor i konfliktdrabbade områden som vill delta i politiken och i fredsarbetet möts av en rad hinder som smutskastning, korruption och våld.

De nära 500 personer som röstade på Qawasami och hennes lista räckte inte till en plats i det lokala rådet. Men Qawasami tänker fortsätta sitt arbete för att få fler kvinnor att ställa upp i val och bli inröstade. Och framsteg kan ses. För andra valet i rad finns kvoteringsregler som ska garantera att fler kvinnor tar plats i råden. Av 4696 kandidater var 1146 kvinnor. Enligt det preliminära valresultatet kliver en kvinna in som borgmästare i Betlehem och i Ramallah kommer Dr Laila Ghannam tillbaka som borgmästare för en andra omgång.

Maysoun Qawasami fick kanske inte tillräckligt med röster denna gång, men hon tog platsen och debatten på gator och torg liksom i media. Den platsen är jag övertygad om att hon inte ger upp.

Tips – se videoclip med Qawasami från NY Times!

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s