Ska tjejer i bikini sälja damfotboll?

Hörde på radion i morse att Kristianstads damlag spelat in en Baywatch-video för att få fler sponsorer och öka intresset för laget. Visst, det är bara att bläddra i sportdelen eller titta var sponsorpengarna går för att se att män fortfarande dominerar sportens värld. Men är det verkligen tjejer i bikini som ska sälja damfotbollen???  Det känns desperat och sorgligt. Deras sportprestation förminskas till kvinnliga kroppar i vattenbryn som anspelar på något helt annat än fotboll.

I Bryssel träffade jag nyligen Alexandra Petric som vi samarbetar med i Bosnien-Hercegovina. Hon berättar en liknande historia med samma bakomliggande logik. Denna gång handlar det om kvinnliga politiker. Inför lokalvalet som hölls den nionde oktober gick ett unikt politiskt marknadsföringsjippo av stapeln – Miss Local Elections 2012. 218 kvinnliga kandidater från olika partier poserade leendes i en kvällstidning och uppmanade läsare att lägga sin röst på dem. Inte för att vinna valet, utan för att vinna skönhetstävlingen! Alexandra berättar att i stort sätt alla kvinnliga kandidater valde att ställa upp. Några med viss tveksamhet. Men, om tävlingen var vad som krävdes för att få medieutrymme, så ansåg de sig inte ha råd att tacka nej.  Sakpolitiska frågor ställdes till de manliga kandidaterna.

Jag blir så trött. När ska kvinnors kompetens och prestationer bedömas för vad det är? När ska kvinnor slippa använda sin kropp, sitt utseende och i slutändan sin sexualitet för att få uppmärksamhet, vare sig det handlar om sport eller politik eller ekonomisk försörjning?

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, Kvinnors rättigheter, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ska tjejer i bikini sälja damfotboll?

  1. marreutanpardon skriver:

    Åh det är väl så typiskt. Hela inlägget är bra men särskilt de sista 3,5 raderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s