Kärnan i vägvalet mellan det gamla och nya

Idag tilldelas den syriska författaren, journalisten och bloggaren Samar Yazbek Svenska Pen-klubbens Kurt Tucholskypris. I Dagens Nyheter igår (14/11)  säger hon att det nu är extremt viktigt att forma morgondagens Syrien och att kvinnorna får plats i den processen. ”Det får inte bli som i Libyen, Tunisien och Egypten – kvinnors rättigheter måste skrivas in i konstitutionen.”

I förra veckan träffades den splittrade syriska oppositionen i Doha för att besluta om hur de ska representeras. Utifrån starka internationella påtryckningar från bland annat USA, Turkiet och Saudiarabien lyckades man enas kring en ny organisation. Från Doha kommer olika uppgifter på hur stort inflytande kvinnorna får i den nya styrande koalitionen. Klart är att bara 4 av 60 ledamöter är kvinnor. Det är oroande tecken. En klen tröst är att ordförande i det högsta beslutande organet, Maath al-Khatib, är känd för att ställning för kvinnors rättigheter, och att den kvinnliga människorättsjuristen Suheir Atassi valdes till vice ordförande.

Den här veckan har Kvinna till Kvinna besök av en delegation av kvinnliga politiker och aktivister från Nordafrika. Dessa kvinnor menar att kvinnors rättigheter och deltagande är själva kärnan i den kamp som nu utspelas om vilka värderingar och vilken samhällssyn som ska prägla Egypten, Tunisien och Libyen efter revolutionerna. De är noga med att påpeka att de flesta av dem är muslimer, och att de är djupt bekymrade över den islamofobi som nu drar igenom västvärlden. De vill på inga sätt bidra till detta, och menar att kampen inte nödvändigtvis ska ses som en kamp mellan sekulära och religiösa krafter, utan står snarare mellan en icke-auktoritär och mer egalitär modern syn i motsats till en patriarkal och gammaldags syn på samhället.

Kvinnorna som är i Stockholm arbetar alla med kvinnors rättigheter inom politiken – på parlamentsnivå, i juridiken, journalistiken etc. i just Egypten, Libyen och Tunisien. De tas emot här i Sverige av allt från svenska parlamentariker och politiker till regeringsföreträdare och till och med av drottningen. Idag framträder de på ett seminarium på Svenska Institutet och imorgon äter de lunch med biståndsministern. Överallt upprepar de kraven: Att det är viktigt att Sverige och EU inte backar en millimeter från sina krav på mänskliga rättigheter, demokrati och pressfrihet i sina relationer till länderna i Nordafrika. Det betyder att tumskruvarna måste dras åt när det gäller till exempel EU:s stöd till länderna och att ställa hårdare krav.

EU och Sverige: ”Walk the talk!”

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s