Nej till abortmotståndaren Tonio Borg som ny EU-kommissionär!

Idag talade jag på ett appellmöte i Stockholm initierat av Liberala Kvinnor. Vi var ett 50-tal personer från olika organisationer och politiska partier som samlades utanför irländska ambassaden med anledning av Savita Halappanavar tragiska död då läkare på Irland vägrade utföra en abort på henne.

Demonstranter utanför irländska ambassaden

Här kan du läsa mitt tal:

Varje  dag, varje timme – ja kanske just i denna stund – dör kvinnor  världen över på grund av att de inte får tillgång till fria och säkra aborter.  Detta var vad som hände Savita Halappanavar nyligen. Det hände inte i något fattigt land, något utvecklingsland, utan i vår närhet, på Irland, i ett av EU:s medlemsländer.  På grund av den stränga abortlagstiftningen förvandlades läkarna till domare, och i praktiken utdömde de dödstraff  till Savita genom blodförgiftning.

Det är djupt upprörande!

Stränga abortlagar försätter inte bara kvinnor i livsfara, utan det begränsar även våra möjligheter att delta på lika villkor som män i både arbetsliv och samhällsliv.

Att kunna fatta beslut om det mest basala i livet – rätten till våra egna kroppar – är själva förutsättningen är för att vi ska kunna delta i politiken, sitta med vid fredsförhandlingar och ha halva makten.

Det finns ingenting som tyder på att strängare abortlagar ger lägre aborttal. Kvinnor gör aborter oavsett hur sträng lagstiftningen är, med stora lidanden som följd. Enligt Världshälsoorganisationen dör tiotusentals kvinnor varje år på grund av illegala och osäkra aborter.

Frågan ställs på sin spets just idag, när EU är på väg att rösta in den stockkonservative abort- och rättighetsmotståndaren Tonio Borg till posten som hälsokommissionär.

Vi låter oss inte lugna med subsidiaritetsprincipen – att varje land själv bestämmer i dom här frågorna. Tonio Borg är en man som i sitt hemland Malta velat förbjuda skilsmässor och som försökt få abortförbudet inskrivet i landets konstitution. Med  svenska regeringens hjälp kan han idag röstas in i EU:s yttersta toppskikt. Kommissionärer existerar inte i ett politiskt vakuum. Deras personliga åsikter spelar roll.

Det är skamligt!

Över hela världen hotas kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter av en ohelig allians mellan påvens Vatikan och mullornas Teheran. Jag besökte nyligen FN och där är oron stor över den nuvarande utvecklingen, rättigheter som uppnåddes för 20 år sedan är inte längre självklara utan måste nu ständigt försvaras istället för att utvecklas och stärkas. Inom EU finns länder som redan står för några av världens kanske mest restriktiva abortlagar  – Irland, Malta och Polen. Vi ser en utveckling där också länder som Spanien och Ungern  är på väg att  skärpa sin abortlagstiftning.  I flera länder har man infört så kallade samvetsklausuler, det vill säga att sjukvårdspersonal har rätt att neka till att arbeta med abort. Därför är det extra viktigt att Sverige i alla sammanhang försvarar kvinnans rätt till sin egen kropp. Det är fundamenta när det gäller kvinnors rättigheter.  Regeringens hållning när det gäller mörkermannen Tonio Borg obegriplig.  Sverige måste rösta NEJ till Tonio Borg som hälsokommisionär!

Tack!

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Kvinnors rättigheter, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nej till abortmotståndaren Tonio Borg som ny EU-kommissionär!

  1. Ping: Om tunga veckor och gemensam kamp « fred frihet feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s