Aids – kriget mot kvinnorna

I samband med att Jonas Gardells fantastiska tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” sändes för några veckor sedan sa man att aids var som ett krig som drog fram och utrotade homosexuella män. En hel generation. Reaktionerna på tv-serien blev starka. ”Var det så hemskt, det har jag inget minne av?” var en av de vanligaste kommentarerna. Och med konstaterandet följde liksom en pust av att det är över, den tiden är förbi.

Men det är inte över, varken för oss svenskar eller för resten av världen. 34 miljoner människor lever med hiv-viruset idag, över 60 procent i Afrika söder om Sahara. Även om vi rönt stora medicinska framgångar sedan 1980-talet, nu finns effektiva antiretrovirala läkemedel, är hiv och aids är fortfarande ett krig som drar fram och skördar miljontals offer – och det är framför allt kvinnor som drabbas. Enligt UNAIDS är en tilltagande ”feminisering” det mest utmärkande för hur epidemin utvecklas globalt. Över hälften av alla människor som lever med hiv är kvinnor och flickor. I Afrika söder om Sahara löper unga kvinnor mellan 15-24 år åtta gånger så stor risk att smittas som män. Och sjukdomen fortsätter att vara den huvudsakliga dödsorsaken för kvinnor i reproduktiv ålder. Samtidigt rapporterar UNAIDS att färre än 46 procent av alla länder avsätter medel för insatser speciellt riktade mot hiv-smittade kvinnor. Med tanke på kvinnors särskilda utsatthet är det inte acceptabelt.

Sydafrika är ett av de länder i världen som har flest antal hivsmittade personer. UNAIDS uppskattar att 5,3 miljoner sydafrikaner över 15 år är hivsmittade, varav 3,3 miljoner är kvinnor (år 2009). Samtidigt är det sexuella våldet mycket utbrett i Sydafrika: I genomsnitt anmäls 147 våldtäkter per dag. Risken att smittas med hiv vid våldtäkt är påtaglig och ökar ytterligare om våldtäkten begås av flera gärningsmän eller om kvinnan får skador eller sår i underlivet.

Också hiv-smittade flyktingkvinnor i Sverige har en särskilt svår situation. Av rädsla för att skickas hem till länder utan tillgång till bromsmediciner eller till en stigmatiserad tillvaro i samhällets utkant lever många hiv-positiva gömda runtom i Sverige. Återigen far kvinnor oerhört illa. Kvinnor måste ofta betala med sex för sovplatser, och om de föreslår kondom riskerar de att bli utstötta och stämplade som lösaktigaOm de varken berättar om sin hivstatus eller använder kondom riskerar de inte bara att smitta andra utan även polisanmälan och utvisning.

Symptomatiskt nog får kvinnor litet utrymme också när det gäller beslutsfattande och diskussion kring hiv:s lösningar. På Världsaidskonferensen i Washington i somras saknades kvinnor i såväl seminarieprogram som på talarlistan. Hillary Clinton presenterades som ”inte bara utrikesminister utan också en öm moder”. Det är lång väg kvar att gå.

2012WAD1.1
Annonser
Det här inlägget postades i Hiv/aids, Kvinnors rättigheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s