Vapen i hemmen vår tids stora hot mot kvinnors säkerhet

I förra veckan var det öppen debatt i FN:s säkerhetsråd om det civila samhällets betydelse för resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. De flesta stater som deltog i debatten framhöll hur viktigt det är med kvinnors rättigheter och säkerhet – också Pakistan och Afghanistan. Länder som så grovt kränker kvinnors rättigheter och där vi vet att säkerhetsläget är mycket kritiskt. Det vore därför för vekt att kalla dessa länders
uttalanden för läpparnas bekännelse när det är direkt lögn.

Sverige, som också företrädde de övriga nordiska länderna, höll tyvärr en allt för låg profil. Som en av de mest jämställda delarna av världen för kvinnor att bo i borde man ha tagit tillfället i akt och sagt det ingen annan ville säga. Till exempel om kvinnors brist på makt och inflytande vid förhandlingsborden och inte minst: den starka kopplingen mellan vapen och kvinnors bristande säkerhet.

I Erbil i norra Irak samarbetar Kvinna till Kvinna med organisationen ”Warwin Foundation for Women’s Issues”. Där arbetar Lanja Abdulla för att kvinnor ska kunna leva fritt från våld. Vapen och våld tillhör hennes uppväxt och idag strider hon framför allt emot vapenspridningen i de kurdiska samhällena. Enligt en irakisk opinionsundersökning svarade 79 procent att fri tillgång till vapen kan kopplas samman med de många morden på kvinnor som sker i Irak. Lanja bedrev tillsammans med en rad andra kvinnoorganisationer en stor kampanj för en lag som förbjuder vapen i hemmen. Exempelvis åkte hon till en vapenmarknad där man sålde gevär och automatvapen i varustånd, som om det vore vilket fruktstånd som helst, och filmade kommersen. Bilderna använde hon som bevis när politikerna hävdade att vapen inte är något problem i Kurdistan längre. Men dessvärre förgäves, nu är vapen tillåtna för alla.

Nu har också den första svenska vapenmässan just ägt rum i Stockholm. Ungefär på samma sätt som i Kurdistan kunde civila företag strosa runt bland vapenstånden och handla. De bjöds in och matchmakades med svenska och internationella företag inriktade på stridsflygplan (Saab med sitt JAS Gripen var så klart där), missiler och drönare. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen rapporterade att mässan inte blev särskilt välbesökt trots eggande seminariepunkter som ”Point, Click and Kill – The Warfare of Tomorrow”. För mig är ekvationen enkel: Vapen + macho = dödligt våld mot kvinnor.

Idag får den framstående kvinnorättsförsvararen, Sima Samar från Afghanistan, det alternativa Nobelpriset ”The Right Livelihood Award” som delas ut i Sveriges riksdag. Samar har bland annat arbetat för flickors rätt att gå i skolan, rätten till sjukvård för alla och varit både kvinno- och inrikesminister i Afghanistans regeringar. För tio år sedan fick Kvinna till Kvinna priset med motiveringen:

 ”För sin anmärkningsvärda framgång i att läka såren efter etniskt hat och krig genom att hjälpa kvinnor, som ofta är de första offren, att bli centrala aktörer för försoning och fredsbyggande”.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s