ILGA håller världskongress i Stockholm

Flera av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i exempelvis Serbien har upplevt en tuff höst. I oktober stoppades Prideparaden i Belgrad av serbisk polis med hänvisning till bristande säkerhet. I Novi Sad samarbetar vi med ”Lesbian Organization” som stödjer lesbiska i Serbien. De berättar att de dagligen har kontakt med personer som söker hjälp för att de har diskriminerats, utsatts för hatpropaganda och våld. Högerextrema krafter vill förbjuda bland annat hbt-organisationer och har listat aktivister som de vill skicka i fängelse. I Serbien finns det sedan 2009 en diskrimineringslag men nästan ingen ställs till svars för brotten. Och besvikelsen är stor i hbt-rörelsen över att den serbiska staten legitimerar brott mot mänskliga rättigheter.

Imorgon, den 12 december, invigs ILGA:s världskongress i Stockholm. (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). ILGA organiserar nästan tusen hbt-organisationer världen över,  och RFSL som står värd för kongressen huserar 300 delegater från 100 länder. Det blir den största någonsin! Statsministern invigningstalar – en viktig markering – och under veckan som följer kommer en lång rad frågor att avhandlas med fokus på hbt-personers globala mänskliga rättigheter.

Några av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Georgien och Albanien finns på plats och kommer till vårt huvudkontor på torsdag för att berätta utifrån sina särskilda förutsättningar. Hur är det att vara kvinna och hbt-aktivist i konfliktutsatta länder? Där villkoren inte bara handlar om att slåss mot statsmakten som legitimerar våld och diskriminering, utan även om de patriarkala strukturer inom hbt-rörelsen själv där homosexuella män för talan och har makten och där lesbiska marginaliseras.

IMG_0201

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hbt-personers rättigheter, Kvinnors rättigheter, Serbien, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s