Om styrkan i att agera tillsammans

Många är de goda krafter som kämpar och lyfter frågor som ingen annan vill ta i. Till exempel initiativet ”Våga anmäl”. Fyra kvinnor som gått samman i ett upprop för att uppmana tjejer att liksom de själva våga anmäla de övergrepp och kriminella handlingar de utsatts för. De vill med sin öppenhet bidra till förändring och få ett slut på att den som drabbats av sexuellt våld och förnedring ska vara den som känner skam och får bära stigmat.

Jag, som var en av dem som var och drog igång Kvinna till Kvinna för 20 år sedan, känner igen mig i kraften som det ger att gå samman mot orättvisor och kränkande handlingar. Vi var också några kvinnor som fick nog av att inte agera utan bara maktlöst stå och se på när våldtäkterna mot kvinnor i krigets Bosnien fick pågå utan att världen och dess rättsstater ingrep. Och det gav genomslag! När vi enar oss och arbetar tillsammans blir förändring lättare att genomföra.

Just denna jul ser framtidsutsikterna ganska dystra ut. Ekonomisk kris i Europa, varsel och arbetslöshet brer ut sig, vilket ger främlingsfientlighet och högerextremismen grogrund. Sverigedemokraternas opinionsframgångar förskräcker och stämmer till eftertanke. Skulle vilja rekommendera Lena Sundströms utmärkta bok om Danmark, ”Världens lyckligaste folk”. Normalisering är inte ett alternativ helt enkelt. Sverigedemokraterna är INTE ett parti som andra. Och ska heller inte hanteras som ett sådant. Inte av de övriga partierna och inte av media.

För att inte bli deppig och bara gå å dra nått gammalt över mig, brukar jag istället tänka på alla de goda människor som finns världen över och som sprider kraft och inspirerar, och de är många som tur är. Jag tänker till exempel på Cecilia, en 21-årig tjej, som bestämde sig för att förändra världen – genom fotboll. Hon driver projektet Futebol dá força i Mocambique. Det startade med ett lag där Cecilia var den enda tränaren till en organisation idag där över 3000 tjejer tränas av 148 utbildade volontärtränare. Volontärerna lär inte bara ut fotboll utan också hur man förebygger våld mot tjejer och sexuellt utnyttjande av tjejer – vad mänskliga rättigheter är helt enkelt.

Eller den syriska läraren Nesreen Hasan. Hon ville inte att hennes elever skulle färgas av det hat som propagandistisk media ensidigt förmedlar till invånarna i krigets Syrien. Istället tränade hon eleverna i att förhålla sig till att människor tänker olika och har olika åsikter och att så måste det få vara. Utan mångfald ingen demokrati. Nesreen fick sparken från sin skola. Myndigheterna hävdade att hon använde sitt klassrum till att sprida propaganda. Nu har hon aktiverat sig i ”The Syrian Democracy Building Movement” för att bidra till att bygga den demokrati som hon så starkt tror på.

I söndags var vi fler som gick samman för att visa vår solidaritet med det våldsdrabbade folket i Kongo-Kingshasa. Det var det solidaritetsafton  i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Där framträdde artister och talare som ville manifestera sin solidaritet med civilbefolkningen, kvinnor och barn i det sedan allt för länge krigsdrabbade Kongo. I ett manifest uttalar vi också krav på hur omvärlden kan stödja kongoleserna att bygga en ny framtid utan krig och våld. Var med och skriv under! Förändring är möjligt!

Med förhoppning om en God Jul och Gott Nytt År! Let there be peace on earth!

(Jag tar jul- och nyårsuppehåll, tillbaka i januari)

Annonser
Det här inlägget postades i Kongo, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s