Sexuella övergrepp används som taktik för att stoppa egyptiska kvinnor att uttrycka sina åsikter

Protesterande på Tahrirtorget Egypten. Foto: Fouada Watch

Protesterande på Tahrirtorget Egypten. Foto: Fouada Watch

I helgen var det nya våldsamma demonstrationer mot den egyptiska regimen. Istället för att fira tvåårsdagen av revolutionen, gick egyptierna ut i massprotester mot president Mursi för hur han har skött maktutövningen sedan tillträdet.

Inför uppladdningen av demonstrationerna efterlyste lokala kvinnoorganisationer som Fouada Watch och Tahrir Bodyguard på Twitter frivilliga män som kunde hjälpa till att skydda kvinnor som skulle delta. Överdrivet? Knappast, med tanke på vad som nu händer kvinnliga aktivister som höjer sina röster. Under revolutionsprotesterna på Tahirtorget 2011, som ledde till Mubaraks fall, var torget ett slags frizon från sexuella trakasserier mot kvinnor för ett kort tag. Den frizonen existerar inte idag. Tvärtom, nu har istället övergrepp och sexuella trakasserier mot kvinnor och unga flickor satts i system, vilket har rapporterats om under helgen.

Vår samarbetsorganisation Nazra for feminist studies har lagt upp ett vittnesmål från en mycket modig kvinna som utsattes på Tahrirtorget av flera mobbar av män i november förra året. Hon ville berätta hur det går till och hon kände sorg när hon förstod att övergreppen fortsätter med oförminskad styrka. Det är skakande läsning.

Hon beskriver hur hon omringas av en tjock mur av män.”Det fanns ingen väg ut.” Hon känner hur hundratals händer sliter av henne kläderna, och sedan börjar samma händer övergreppen: ”De sa att de skulle hjälpa mig, men allt jag känner är hur de brutalt kör upp sina fingrar i mig, både framifrån och bakifrån; någon försöker till och med att kyssa mig. Varje gång jag skriker, för att någon kanske kan rädda mig, tilltar våldet och övergreppen.” Till slut förbarmar sig en av männen som hon vädjar till om hjälp. Han tar av sig sitt skärp och börjar slå mot alla runt omkring honom samtidigt som han skriker att han ska skydda henne. ”Jag vet inte hur jag lyckades väcka hans samvete men plötsligt kunde jag kräla till fältsjukhuset en bit bort och få hjälp.”

Fouada Watch och Tahrir Bodyguard twittrar att de ser att det våld som utövas mot kvinnor i demonstrationerna har som syfte att begränsa kvinnors tillträde till det offentliga rummet. Män som bildar fysiska cirklar av våld, omöjliga att ta sig igenom, har hittat en metod som de tror ska stoppa kvinnor från att delta i politik och synas på allmänna platser. Men det får inte ske! Och våra samarbetsorganisationer lär inte låta sig skrämmas. De har även många män på sin sida i den här frågan.

Så skönt då att läsa avslutningen i vittnesmålet: ”Jag avlägger det här vittnesmålet därför att ingen ska kunna stoppa huvudet i sanden och säga att de inte känner till dessa fruktansvärda brott som kan drabba din mor, syster, dotter eller flickvän. (…) Vi låter oss inte skrämmas, vi kommer inte att gömma oss i hemmen.”

Annonser
Det här inlägget postades i Egypten, Kvinnors rättigheter, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sexuella övergrepp används som taktik för att stoppa egyptiska kvinnor att uttrycka sina åsikter

  1. Ping: Stening och oskuldstest – ett helvete för Afghanistans kvinnor |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s