Kvinnors roll i krigets Syrien är att vårda

I veckan var jag på en stor konferens utanför Stockholm där 70 deltagare från den syriska oppositionen samlats inbjudna av Palmecentret. Majoriteten av dem kvinnor. Det var ett par omskakande dagar.

Efter konferensens slut stannade några kvinnor kvar hos Kvinna till Kvinna för olika studiebesök. Det var tyvärr en decimerad skara eftersom dödsbud från krigets Syrien gjorde att några av dem var tvungna att resa tillbaka i förtid. Men många bra saker blev sagda.

Ett par av gästerna, vi kallar dem A och B, arbetar sedan länge aktivt med mänskliga rättigheter i Syrien. De var noga med att påpeka att deras arbete, liksom hela civila samhällets arbete, varit förbjudet under lång tid med al-Assads styre. A, som är advokat, dömdes till exempel 2007 till fängelse enbart på grund av att hon var aktiv som människorättsjurist. Hon fick dock amnesti och slapp sitta av tiden i fångenskap.

Både A och B är djupt märkta av krigets grymheter. A bland annat på grund av att ha arbetat med att dokumentera traumatiserade kvinnors berättelser om sexuellt våld och B framför allt för att omvärlden inte ingripit för att stoppa kaoset och blodutgjutelsen.

De har också framfört värdefulla synpunkter på hur kvinnors situation och möjligheter ser ut för att delta i politiska processer och nya beslutande organ på lokal nivå (i befriade områden) framöver. Enligt B var kvinnor lika aktiva som män i början av upproret. De gick sida vid sida med männen i demonstrationerna. Allt eftersom våldet tilltog fick kvinnorna ta hand om sårade och sköta första hjälpen. Nu är deras roll i stort sett bara vårdande. Och idag när många flyr blir också kvinnor de som får ansvara för barn och familj. Kvinnor lyser även med sin frånvaro i alla beslutande organ. Därför efterlyste A och B av svenska regeringen och internationella samfundet kraftigare påtryckningar för att utveckling ska bli möjlig. ”Vi måste få till en förändring av den maskulina mentaliteten. Så länge kvinnor inte finns med i beslutsprocesserna kan jag tyvärr inte se någon demokratisk utveckling i Syrien.”, sa A. Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Syrien, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s