Fiberoptik åt kvinnor världen över

Både Carl Bildt och Gunilla Carlsson har varit väldigt ”på” när det gäller att lyfta fram betydelsen av sociala medier för demokrati och mänskliga rättigheter. Den arabiska våren blev en katalysator för regeringens satsning på ”nätaktivism”. Och i årets utrikesdeklaration talas det mycket om digitala strategier, fiberoptik under Östersjön och svenska ambassader på Facebook och Twitter.

Kvinna till Kvinna menar också att nätet och sociala medier är viktiga komponenter i fredsarbetet, men det krävs åtskilliga insatser som stöd i det arbetet. Det visar inte minst den enkät som vi skickade ut till våra 130 samarbetsorganisationer runt om i världen. Utifrån den kan man dra slutsatsen att det finns ett oerhört stort intresse för att använda sig av nya tekniska möjligheter och digital kommunikation. Många av organisationerna använder sig redan av dessa digitala verktyg i sitt arbete för kvinnors rättigheter. Mer än hälften av dem har egna webbsidor – om än ganska statiska – och runt en tredjedel finns på Facebook. Endast ett fåtal använder sig av Twitter, men de som väl gör det är mycket aktiva. Organisationerna Kafa i Libanon och Palestine Centre for Human Rights har fler följare på Twitter än Kvinna till Kvinna har!

Men utmaningarna för våra samarbetsorganisationer är många – både när det gäller kompetens och externa faktorer såsom infrastruktur samt brist på säkerhet. En tredjedel av dem som besvarade enkäten menar att tillgången till el inte är tillförlitlig, en fjärdedel att internetuppkopplingen inte går att lita på. Dessutom uppger så många som en fjärdedel att deras webbsidor blivit hackade!

En tredjedel av de som svarat är intresserade av att få de basala datorkunskaperna, en fjärdedel saknar kunskap hur man surfar på internet och hela 70 procent vill lära sig hur man sätter upp en egen webbsida och uppdaterar den. Så det behövs både kapacitetsutveckling och investeringar i teknologi framöver. Tänk om några svenska hightechföretag kunde gå samman och hjälpa till med en push för att dessa fantastiska kvinnor, som kämpar så hårt varje dag, ska kunna öppna upp nya kanaler för att nå ut med sina budskap.

Fiberoptik åt alla

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s