Utvecklingsmål och business – går ekvationen ihop?

Vaknar idag till nyheten om att svenska statens utvecklingsfinansiär, Swedfund, har svårt att leverera enligt biståndsmålen. Det är organisationen Swedwatch som har granskat hur ett bioenergiprojekt i Sierra Leone lever upp till svenska och internationella utvecklingsmål och kommit fram till att kvinnors rättigheter kommer i kläm i denna investering.

Swedfund har investerat 90 miljoner kronor i företaget Addax Bioenergy som på arrenderad mark odlar sockerrör som går till etanol för den europeiska marknaden samt elektricitet till den nationella marknaden i Sierra Leone. Men de har glömt att lyssna på lokalbefolkningens synpunkter i den storskaliga satsningen. För att investera på detta sätt i ett fattigt post-konfliktland som Sierra Leone krävs det att man har breda perspektiv, långsiktighet och framför allt att man involverar lokalbefolkningen. Swedwatch studie visar att kvinnor har begränsade möjligheter att dra nytta av projektet. De berörs i hög grad men har av på grund av sin underordnade ställning sämre tillgång till information och klagomålsmekanismer och sämre chanser till arbete än männen. Kvinnor får inte äga mark enligt de lokala traditionerna. Det är i stor utsträckning kvinnorna som brukat och rört sig på marken men de har haft mycket begränsat inflytande i förhandlingarna och får sällan del av arrendet. Om projektet ska generera en tillväxt som kommer lokalbefolkningen till godo och stärker hela Sierra Leone så borde projektet i högre grad utgå ifrån deras behov.

För att bedriva utvecklingssamarbeten idag ställs det höga krav på oss biståndsorganisationer. Resultatrapportering en masse och transparens är ledord. Fine, men hur kommer det sig att Swedfund återigen verkar vara befriade från de principerna? Och hur kommer det sig att trots Riksrevisionens krav på att Swedfund måste börja redovisa utvecklingsresultaten systematiskt så skjuter regeringen till nya miljoner varje år? Det är helt och hållet tack vare Swedwatch som kvinnornas situation synliggörs i Sierra Leone.

Kvinnor i Sierra Leone saknar i regel rätt att äga mark och har inte kunnat skriva arrendeavtal med Addax. Foto: ©Malena Wåhlin (2013) http://www.swedwatch.org

Annonser
Det här inlägget postades i Bistånd, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sierra Leone, Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s