FN-deklaration om kvinnors rättigheter äntligen antagen!

Bild CSW57-In-FocusDen 57:e upplagan av FN:s årliga kvinnokommission (CSW 57) slutfördes i New York i förra veckan. Glädjande nog enades 131 länder efter två veckors segdragna förhandlingar om en deklaration för att stoppa våldet mot kvinnor – som också var årets tema. In i det längsta fanns en stor oro för att man inte skulle nå enighet. När CSW hölls 2012 bröt förhandlingarna samman och några gemensamma överenskommelser blev det inte. Då handlade det dessutom om något så okontroversiellt som kvinnor på landsbygden.

Idag orienterar vi oss i en värld där politisk och religiös extremism, vare sig det är islam, kristendom eller andra religioner, är en allt tydligare kraft mot kvinnors rättigheter i allmänhet och sexuella och reproduktiva rättigheter i synnerhet. En ohelig allians mellan Vatikanen och Iran bromsar upp arbetet i FN. Konservativa krafter vinner mark. I år var det Egypten som var mycket aktiva i arbetet för att hålla kvar kvinnor på en medeltida ojämlikhetsnivå. Till slut stegade dock den 76-åriga chefsförhandlaren för Egypten Mervat Tallawy fram och körde över mörkermännen i sin egen delegation! Deklarationen kunde röstas igenom! Hon säger i en artikel i Ahram Online att den var tvungen att antas för att bemöta den globala vågen av konservatism och motstånd som vi ser mot kvinnor just nu. Vilken hjältinna!

Positivt var även att språkbruk och skrivningar som handlar om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa antogs. Det vill säga att rätten till familjeplanering, preventivmedel, akut-p-piller och abort vid graviditet efter våldtäkt för första gången fick plats i slutdokumentet. Självklart inte något som gled in på en räkmacka utan först efter stormiga diskussioner. Kvinnors rätt till sin egen kropp kan vara ett slagfält…

Och även om det faktiskt blev ett slutdokument i år så skedde det på bekostnad av hbt-personers rättigheter. Sorgligt. Men vi ger inte upp. Det ska komma en dag när även skrivningar om homo-, bisexuella och transpersoners mänskliga rättigheter är självklara och inte kontroversiella. Kärleken måste segra över hatet till slut. Det är vår fasta övertygelse.

Annonser
Det här inlägget postades i CSW, FN, Hbt-personers rättigheter, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till FN-deklaration om kvinnors rättigheter äntligen antagen!

  1. Ping: Slutspurt för ett starkt Arms Trade Treaty | Kristna Fredsrörelsens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s