Återigen Carl Bildt! Varför denna tystnad?

Carl Bildt i Afghanistan. Foto: Diana Janse/UD

Carl Bildt i Afghanistan. Foto: Diana Janse/UD

Idag skriver Margot Wallström, medlem i Kvinna till Kvinnas råd, i ett debattinlägg på DN Kultur, om sitt uppdrag som FN:s särskilda representant i arbetet mot sexuellt våld i konflikter, som hon avslutade i höstas. Hon beskriver sina möten med överlevare av sexuellt våld runt om i världen. Kvinnor, och en del män, som vittnat om hur de mitt i vardagens sysslor – när de hämtat vatten, gått till skolan, hämtat ved etc – utsatts för våldtäkt eller sexuell tortyr. Berättelser från oförberedda, oskyldiga, obeväpnade civila som blivit utsatta för de mest bestialiska gärningar. Men brotten går ofta ostraffade. Istället lider offren i tysthet, av skamstämpel, stigma, hiv/aids, fysiska och psykiska men. Men även familjer och lokalsamhällen drabbas.

”Jag skulle vilja se utrikesminister Carl Bildt ge frågan uppmärksamhet, såsom hans brittiska kollega William Hague gör. Om världens utrikesministrar konsekvent markerade och agerade mot konfliktrelaterat sexuellt våld skulle de kunna bidra till att på slut på detta avskyvärda fenomen”, skriver Wallström.

På Kvinna till Kvinnas informella 20-årsdag som är idag, kan vi återigen konstatera att Carl Bildt inte verkar ta in att förekomsten av sexuellt våld i konflikter påverkar möjligheterna för fred och säkerhet. Förståelsen av sambandet är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa den här typen av krigföring på ett effektivt sätt.

Vi har under senare år granskat hur ofta Carl Bildt tar upp kvinnors roll och situation under väpnade konflikter och det direkta sambandet med skapandet av fred och säkerhet. Detta samband har poängterats av bland andra Norska Nobelkommittén 2011 och Hillary Clinton. Och nu har vi återigen gått igenom hans samtliga debattartiklar, tal och uttalanden som publicerats på regeringens hemsida, alla hans blogginlägg sedan april 2012, och samtliga Twitterinlägg sedan december 2012 (så långt tillbaka det går att söka). Vi har sökt på ord som kvinnor/women, sex, våld/violence, genus/gender, kön, rape.

Vad vi kan se har Carl Bildt bara nämnt sexuellt våld en enda gång, i en debattartikel i Aftonbladet 9 oktober 2012.

Detta i en tid då till exempel rapporterna om sexuella trakasserier, sexuellt våld och så kallade oskuldstester på kvinnliga demonstranter på Tahrir-torget i Kairo duggat tätt. När rapporterna om massvåldtäkter på kvinnor i östra Kongo-Kinshasa fortsätter att strömma in, när det sexuella våldet mot kvinnor i Mali, i Burma, i Somalia, i Syd-Sudan pågår i stor omfattning vilket FN:s generalsekreterare redogör för i sin rapport till säkerhetsrådet som debatterades igår.

”Våldtäkter som krigsstrategi ska inte definieras som en kvinnofråga – det är en fråga om fred, säkerhet och mänskliga rättigheter.”, avslutar Wallström sin artikel.

Ja, sannerligen. Som utrikesminister har Bildt ansvar för just frågor om fred, säkerhet och mänskliga rättigheter. Så återigen Carl Bildt, varför denna tystnad?

Annonser
Det här inlägget postades i Egypten, FN, FN:s resolution 1325, Kongo, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, Svensk politik, Syrien, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Återigen Carl Bildt! Varför denna tystnad?

  1. Ping: Återigen Carl Bildt! Varför denna tystnad? - Örebronyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s