Natomandat ger fel signaler

Idag får statsminister Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt finbesök av USA:s utrikesminister John F Kerry. På dagordningen står bl a det internationella samfundets engagemang i Afghanistan. På SvD:s Brännpunkt  skriver vi tillsammans med Svenska Afghanistan kommittén (SAK) och ENNA, European Network of NGO’s in Afghanistan att framtida engagemang måste ske under FN-mandat. Det är en förutsättning för att skapa legitimitet och en bred förankring internationellt. Ett Natomandat ger andra och fel signaler, och Sverige är dessutom inte medlem i Nato. Något som vi också tog upp vid ett möte med försvarsminister Karin Enström härom veckan.

På fredag får vi besök av kvinnliga afghanska parlamentariker. Det ska bli väldigt intressant att höra vad de tycker om det internationella samfundets fortsatta roll i Afghanistan och vad Sverige bäst kan göra. Inte minst med tanke på den omfattande rapport Missing the Target som vi, SAK och Operation 1325 presenterade i höstas.

Image

På bilden: Mahbouba Seraj, ordförande för Afghan Women’s Network, deltog vid lanseringen av rapporten Missing the target. Foto: Kvinna till Kvinna/Sara Lüdtke

Resultatet är nedslående. Trots upprepade löften och insatser från den svenska regeringen för att skydda och stärka kvinnors rättigheter, trots de enorma summor som satsats på de militära insatserna, så har lite förändrats till det bättre. Visst ser vi vissa framsteg, som att fler afghanska flickor går i skolan. Men dessa landvinningar riskerar nu att gå förlorade – inte minst i förhandlingar med talibanerna.  Kvinnliga politiker och aktivister attackeras alltjämt och mycket tyder på att våldet mot kvinnor nu ökar från redan alarmerande nivåer.

Jag menar att kvinnors rättigheter till stor del står i centrum för konflikten i Afghanistan, som handlar mycket om värderingar. Och utvecklingen för kvinnor visar vilken väg landet väljer.

Därför måste den svenska regeringen hitta sätt att mer effektivt stärka kvinnors politiska inflytande.

De krav som vi ställde till regeringen höstas är högst aktuella:

  • Ta fram en handlingsplan för Afghanistan vad gäller kvinnor, fred och säkerhet som utgår från FN:s resolution 1325.
  • Verka för en internationell uppförandekod som garanterar representation av afghanska kvinnor vid internationella kon­ferenser.
  • Villkora biståndet när det gäller att skydda kvinnors rättigheter och representation.

Läs också vår debattartikel i Expressen som vi publicerade i samband med rapportsläppet!

Annonser
Det här inlägget postades i Afghanistan, FN, FN:s resolution 1325, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s