Går det verkligen åt rätt håll?

Antalet kärnvapen minskar i världen enligt SIPRIS årsrapport som presenteras idag. Samtidigt planar de globala militära utgifterna ut. Men går utvecklingen verkligen åt rätt håll? Jag känner mig inte helt övertygad. För samtidigt ser vi hur kärnvapenmakterna moderniserar sina vapen och placerar ut nya. Och Kina, Pakistan och Indien ökar sina innehav. Det tycks som att kalla krigets gamla avskräckningsdoktrin fortfarande lever, trots försök att skapa en ny säkerhetspolitik med fokus på mänsklig säkerhet och förtroendebyggande. Står vi inför ett trendskifte där nya länder kommer ansvara för större delen av den internationella rustningen?

Jag kommer precis från Belfast där jag träffade bland andra fredspristagarna Shirin Ebadi, Jody Williams och Tawakkol Karman samt aktivister och forskare från hela världen. Vi diskuterade just detta: de skyhöga utgifter som stater lägger på vapen istället för på till exempel skola, hälsovård och rättsväsende. Det är astronomiska siffror. Ett års militära utgifter skulle räcka till att täcka FN:s reguljära budget i 700 år. Samtidigt ser vi en ökad social oro världen över, där glappet mellan rika och fattiga ökar.

En fråga som vi diskuterade i Belfast och som SIPRI belyser är så klart Syrien. Situationen i Syrien ger en smärtsam insikt i hur svårt det är för omvärlden att leva upp till skyldigheten att skydda civila från massakrer – när den egna staten inte kan, eller som i Syrien, är ansvarig för övergreppen. Ryssland fortsätter förse Assad med vapen som dödar civila och EU har nu lyft vapenembargot till oppositionen. Från alla håll hörs nu ett politiskt vapenskrammel. Under de fruktansvärda och frustrerande förhållandena är det lätt att ställa sig bakom att oppositionen måste kunna försvara sig och civila mot regimens övervåld. Men är fler vapen i omlopp verkligen det som för Syrien närmare fred?

Annonser
Det här inlägget postades i EU, FN, Vapen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s