Berlusconi och rättvisan

I helgen stod det svart på vitt i tidningen. Det pågår ett lågintensivt krig mot kvinnor världen över. Enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) misshandlas över var tredje kvinna i världen, oftast av en make eller partner. Det är chockerande siffror som borde väcka ramaskri över frukostbord, ute på gator och torg och få ansvariga politiker att skämmas. Siffran bekräftar det vi redan visste. Att miljontals kvinnor världen över lever i våldsrelationer, med det ständiga hotet om misshandel. Det är terror i ordets verkliga bemärkelse som vingklipper och förstör kvinnors liv.  Nära 40 procent av alla kvinnor som mördas, mördas av sin partner. Sajten Cause of Death Women som kom förra året lyfter fram offrens berättelser och visar ansikten bakom våldsstatistiken.

Kvinnoaktivister jag möter från Kaukasus till Mellanöstern och Afrika bekräftar alla att det största hotet mot dem är att utsättas för sexuellt våld. Det är ett effektivt sätt att tysta och skrämma kvinnor som tar plats och höjer sina röster. Efter revolutionen i Egypten sexattackeras till exempel kvinnor som demonstrerar just i syfte för att tysta dem. Vi ser också hur mäns våld mot kvinnor riskerar att öka i spåren efter krig och konflikter. Då traumatiserade väpnade män återvänder till sina hem, då fattigdomen och korruptionen breder ut sig och då den organiserade brottsligheten stärker sitt grepp ökar också människohandeln. Frågan är när freden egentligen når kvinnorna. Med WHO’s rapport framför ögonen undrar jag om den någonsin gör det.

Hur kan våldet tillåtas fortgå?! Det är som om mäns våld mot kvinnor vore ett slags naturlag. Givetvis är det inte det. Det handlar om makt. Om mäns överordning och kvinnors underordning. Om vem som bestämmer den politiska dagordningen, vad som ska prioriteras och få resurser. Så länge maktens män ser sig ha rätt till kvinnors kroppar är det svårt att stoppa våldet. Silvio Berlusconi är ett exempel men som nu rättvisan förhoppningsvis hinner i kapp. Jag hoppas att domen som fällde honom för sex med minderårig, får ringar på vattnet och sänder ut en tydlig signal: Våld mot kvinnor är ett brott. Rättvisan hinner förr eller senare i kapp dig.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s