Då stegade hon in

Män, män, män. Jag läser listan över de 50 namnen som ska revidera Egyptens konstitution. Och så stannar mitt finger på Mervat Tallawy. Hjältinnan från FN:s kvinnokommission i New York i våras. Jag kommer ihåg dagarna i FN. Då resolutionen om att stoppa mäns våld mot kvinnor höll på att hejdas av en ohelig allians mellan Ryssland, Iran, Vatikanstaten och inte minst av den Egyptens delegation med Muslimska brödraskapet vid rodret. Då stegade hon in. Tallawy, Egyptens chefsförhandlare, körde över mörkermännen och såg till att resolutionen gick igenom. Eftersom hon personligen ansåg att den behövdes för att ”motarbeta den globala vågen av konservatism och förtryck mot kvinnor”. Tänk om hon kan visa samma beslutsamhet och styrka nu!

Egypten Tahrir 2011 Photo Kvinna till KvinnaSaba Nowzari

Den styrkan behöver hon, som en av 5 kvinnor i kommittén. Kvinnors rättigheter har aldrig stått högt på agendan i Egypten, när det väl kommer till kritan. Förra konstitutionskommittén som tillsattes i mars 2012 bestod av 94 män och 6 kvinnor. Så viss förbättring är det denna gång. MEN, det finns ett ”men”. Den nya kommittén ska bara ta ställning till de ändringsförslag av konstitutionen som en exklusiv skara av tio män tagit fram. Något som oroar de kvinnoaktivister vi samarbetar med. Flera av dem menar att konstitutionen helt måste skrivas om för att garantera kvinnors mänskliga rättigheter. Egyptian Women Organisations’ Coalition kräver också att det ska bildas en parallell kommitté med 50 kvinnor som har direkt ingång till den officiella kommittén.

En annan oro är att det Muslimska brödraskapet inte är med, vilket inte främjar försoning eller kompromissvilja och säkerligen kommer att leda till nya konflikter framöver.

I dagens läge kanske detta trots allt är vad som är möjligt att uppnå när det gäller representativitet för kvinnor, och då är det bättre än ingenting.  I övrigt är det svårt att känna någon riktig entusiasm för utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern.

Detta hjärtskärande citat från en 7årig syrisk flyktingpojke, som blev tillfrågad av en psykolog om han kunde bygga sin egen säkra plats,  fanns på Facebook häromdagen:

”I am building a rocket to leave the planet earth. There’s no safe place anymore on earth. 
And no one is joining me. I will fly out alone.” 


Annonser
Det här inlägget postades i Egypten, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s