Det som Obama och Reinfeldt borde prata om

Obama på Sverigebesöklämnar snart Obama Sverige och en leende Reinfeldt. Jag skulle gärna ha velat vara en fluga på väggen i går under middagen och lyssnat på vad som sades. Eller – vid närmare eftertanke skulle jag velat sitta med vid bordet och säga ett och annat till de båda herrarna. När jag läser deras gemensamma uttalande blir jag beklämd. Där står att länderna åtar sig att främja kvinnors viktiga roll i arbetet för internationell fred och säkerhet. Bra! Och så i nästa mening så visar det sig att det handlar om Nordic Gender Center. Det vill säga att  säkra finansiering för att militära fredsbevarande insatser bättre kan inkludera ett genusperspektiv. Det är viktigt självfallet – och bra att Sverige driver. MEN de verkligt stora och brännande frågorna handlar ju om att det fortfarande –  20 år efter den stora världskonferensen om kvinnor i Peking 1995 och mer än ett decennium efter att säkerhetsrådet antog resolutionen om vikten av att kvinnor inkluderas i fredsprocesser på alla nivåer och alla fora, inte är det säkerhetspolitiska OCH det fredsskapande perspektivet som lyfts. Utan ett snävt militärt!

Det som är akut och som Obama och Reinfeldt borde prata om är hur de kan främja att kvinnor i Mellanöstern nu ska kunna vara med och bestämma hur deras länder ska byggas upp efter revolutionerna och konflikterna och hur freden därigenom kan säkras. Att fred och demokrati inte kan uppnås om den inte inkluderar alla: män OCH kvinnor. Att det inte blir någon hållbar fred om det bara är de stridande parterna (läs: stridstupparna!) som sitter vid förhandlingsborden!

I Syrien,  Egypten,  Jemen och Libyen gick kvinnorna sida vid sida med männen, de tog samma risker, de stod upp för samma krav på demokrati, de tog ansvar och drev på för frihet och rättvisa. Var är de nu? Vem lyssnar till deras röster, deras krav, tar del av deras förslag på lösningar?  I går fick jag uppgifter från Libyen att 6 av 60 platser i den kommitté som ska skriva konstitutionen vigts åt kvinnor. I Egypten är motsvarande siffra 5 av 50. I Syrien har kvinnor hittills marginaliserats från de politiska samtal som förts.

Det är om detta faktum – denna  skriande brist på rättmätig representativitet, denna tystnad och oförståelse från de politiska ledarna i Nordafrika och Mellanöstern såväl i oppositionen som från den styrande makten- som samtalet om kvinnors roll för fred och säkerhet borde föras. Och om hur de fredliga krafter som trots allt finns i regionen ska stöttas med alla medel och erkännas som viktiga politiska spelare.

Om inte annat så ligger det i USAs och Europas och Sveriges egenintresse!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s