Kluven inför domen mot våldtäktsmännen

I dag kom domen. De fyra männen som våldtog den 23-åriga studenten i New Delhi, Indien, i december förra året dömdes till döden. 23-åringen var på väg hem med bussen från ett biobesök när de enligt vittnen uttråkade och berusade männen drog henne bak i bussen och våldtog henne. Hon avled senare av skadorna. Att det blev dödsstraff är beklagligt. Dödsstraffet är i sig en kränkning av den mest grundläggande mänskliga rättigheten – rätten till liv – och har aldrig visat sig effektiv för att avskräcka fler från att begå brott.

Det positiva är att männen greps och dömdes och att det fruktansvärda övergreppet satt ljuset på den annars osynliga evigt pågående människorättsskandalen: mäns våld mot kvinnor. Enligt Indiens nationella brottsråd våldtas en kvinna var 20 sekund i Indien. Det innebär att under tiden jag har skrivit denna blogg har minst 25 kvinnor utsatts för övergrepp som kommer prägla återstoden av deras liv! Det är svårt att ta in.

Ruchira Gupta ledare för Apne Aap Women Worldwide säger att klimatet av straffrihet banat vägen för en våldtäktskultur i Indien – och att det politiska ledarskapet måste inse att de själva är en del av skulden för det som inträffade. Som i så många andra länder vågar inte kvinnor rapportera sexuella övergrepp eftersom de inte litar på polisen, eftersom de är rädda att de själva ska få skulden och ifrågasättas ”varför befann du dig på den platsen, varför hade du på dig de kläderna”?

I dagarna kom också en FN-rapport som visar att ca 25 procent av 10 000 män intervjuade i sex asiatiska länder svarat att de haft sex med en kvinna mot hennes vilja. I klarspråk våldtagit henne. Anledningen? De tre vanligaste: de ansåg sig ha rätt till hennes kropp, de var uttråkade och ville roa sig, de var arga och ville straffa henne. De män som själva utsatts för övergrepp och våld som barn var överrepresenterade. Jag vågar påstå att svaren inte är unika för dessa länder. Vi ser det i länderna som vi jobbar i, till exempel i Egypten där sexuella trakasserier och våld blivit en del av vardagen som nästan alla kvinnor utsätts för.

Mordet på den 23-årgia kvinnan, har mobiliserat kvinnor och män. Och det behövs. Det behövs ett starkt politiskt ledarskap som säger att mäns våld mot kvinnor är ett brott som kommer bestraffas (inte med dödsstraff dock). Det behövs ett starkt civilt samhälle som mobiliserar människor att reagera när de ser/hör om sexuella övergrepp. Att de vågar bryta in, säga ifrån eller ringa på hos grannen. Som den fantastiska kampanjen Ring the bell uppmanar till. Inspireras av den och sprid gärna!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s