Hurra!!!

6_Raji_Sourani_withstudentJa! Palestinian Center for Human Rights (PCHR) är en av årets Right Livelihoodpristagare! PCHR är en slags kompass, eller fast mark under fötterna i ett annars oförutsebart landskap. Genom alla turbulenta år med maktkampen mellan Fatah och Hamas, med Israels militära angrepp mot Gazaremsan och den isolering som följde, har de envist fortsatt kampen för ett palestinskt rättssystem, som respekterar de mänskliga rättigheterna, där alla är lika inför lagen. Något som skulle revolutionera situationen för kvinnor i en kultur där familjens heder hålls högt som här. Vad nu heder är. Ordet har alltid fått mig att rysa. Heder är ett osynligt men högst påtagligt fängelse för kvinnor vars rykte är ett mått på familjens status. Och för de män och kvinnor som mer eller mindre tvingas utföra fruktansvärda övergrepp mot en nära familjemedlem.

Jag tänker på 25-åriga Thamar Zeidan. I dag samlas människor i Tulkarem på Västbanken för att hedra hennes minne. Hon mördades här i helgen, förmodligen av sin pappa. Jag nåddes av nyheten från just PCHR som fördömer mordet och kräver att den skyldige ska dömas lika hårt som om det vore ett mordfall där hedern inte är inblandad. Thamar giftes bort som barn och skilde sig senare vilket många inom släkten fördömde. Pappan berättar att han efter starka påtryckningar försköt sin dotter som kort därefter ströps.

Enligt den palestinska organisationen Women Center for Legal Aid and Counceling har 25 kvinnor mördats i år på grund av den helvetiska hedern. Alla är inte bekräftade ännu men siffran är ändå alarmerande. Jag läser samtidigt att 18 palestinier dödats av israelisk säkerhetstjänst under samma period.

I helgen blev utländska diplomater och palestinier trakasserade av säkerhetstjänsten när det var på väg till Västbanken med tält och förnödenheter. Det väckte stark kritik och rönte internationell uppmärksamhet. Och det med rätta. Det får mig dock att reflektera över vad som får uppmärksamhet och inte. Morden på kvinnor borde väcka samma avsky och skapa rubriker.

Det är just därför som PCHR är en så viktig organisation. Utan dem och liknande krafter skulle morden på kvinnorna helt gå under mediernas och de internationella aktörernas radar.

PCHR visar att det finns positiva, konstruktiva och när så krävs pragmatiska krafter som inte backar trots motståndet. Precis som Doktor Denis Mukwege som också får ta emot Right Livelihoodpriset i december i Stockholm. Jag ser fram emot att träffa dem båda!

(Foto: Right Livelihood Award. Advokat Raji Sourani, chef för PCHR, undervisar studenter på Gazaremsan)

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s