Samar Yazbek – en viktig röst från Syrien!

crossfire-yazbek-hausIgår träffade vi i Kvinna till Kvinna den syriska författarinnan Samar Yazbek.  En viktig röst för ett Syrien på sekulär grund och för kvinnors rättigheter. En otroligt inspirerande och engagerande person. Hon säger att kvinnor i Syrien numera har flera fiender än regimen att kämpa emot. Och hon pekar på att många av de områden som är kontrollerade av rebellgrupper inte längre kan kallas ”befriade”, eftersom de behärskas av olika extrema islamistiska grupper. Ett resultat är då att kvinnors rörelsefrihet och rättigheter på olika sätt begränsas.

Men hon understryker samtidigt att det fortfarande finns ett aktivt civilt samhälle. Dessa människor, som startade revolutionen med fredliga medel, fortsätter att verka. De gör stora insatser för att hjälpa sina medmänniskor, t.ex. med att upprätthålla skolor och att möjliggöra en lokal livsmedelsproduktion. Hon vädjar om omvärldens stöd till det sekulära civila samhället i Syrien. Därför att trots att Syrien blir alltmer uppdelat mellan folkgrupper och religiösa inriktningar, finns det fortfarande människor, ofta kvinnor, som kan röra sig emellan olika områden, och som vågar trotsa religiösa påbud som att bära slöja.

Men inte bara i Syrien går utvecklingen åt fel håll när det gäller kvinnors situation och rättigheter. I Afghanistan syns nu verkligt oroande tecken. Human Rights Watch researcher i Afghanistan, Heather Barr, var hos oss förra veckan för att diskutera situationen. HRW anser nu läget så alarmerande att de givit sig ut på turné i noga utvalda huvudstäder i Europa för att få politikerna och ansvariga i EUs institutioner att vakna upp och reagera. Hon menar att det sprider sig en stämning i Kabul om att alla internationella nu lämnar och att världen återigen verkar vilja glömma Afghanistan. Detta utnyttjas av konservativa krafter som agerar kraftfullt för att motverka kvinnors mänskliga rättigheter.

Märk väl, i Afghanistan är det inte bara talibaner som är emot kvinnors rättigheter. President Karzai har verkligen inte utmärkt sig som en förkämpe för kvinnor och runt sig har han många likar. På område efter område ser vi oroande tecken, i högsta domstolen utveckas straffrihet för grova våldsbrott mot kvinnor, kvinnliga poliser mördas och i parlamentet mobiliseras mot en lag om våld mot kvinnor. Presidenten har tillsatt kvinnofientliga konservativa hantlangare i människorättskommissionen. (Läs Anna Dahlbergs utmärkta artikel i Expressen från i söndags). Sverige har tack och lov ett långsiktigt engagemang i Afghanistan. Men då är det otroligt viktigt att Sverige också använder sitt inflytande politisk och diplomatiskt och håller trycket uppe på den afghanska regeringen.

Något vi kunde konstatera var absolut nödvändigt i rapporten ”Missing the Target”.

Varför verkar det vara så svårt för våra politiker att komma ihåg hur viktigt det är i krig och konflikter, hur mörkt och fruktansvärt det än verkar, att också stödja krafter som arbetar för fred och försoning? Att det ofta är kvinnor och kvinnoorganisationer som av olika skäl, faktiskt går i bräschen för att upprätthålla mänsklig värdighet och en human livssyn i sina lokala samhällen.

Vår nya biståndsminister Hillevi Engström måste också påminnas om detta. Hon var i Genève häromdagen och talade om flyktingsituationen på en FN konferens om Syrien. Och hon skrev en debattartikel på samma tema.  Inte med ett ord nämnde hon kvinnors och flickors situation, vare sig i talet eller i artikeln. Jag hoppas få chansen att träffa henne efter min resa till Libanon nästa vecka. (Läs vår debattartikel om hur hjälpen inte når fram till syriska flyktingkvinnor.)

Jag vill skrika i frustration till världens ledare, våra svenska politiker, vår utrikesminister, vår biståndsminister:  ”Gör ALLT som står i er makt för att dessa fredskrafter, som verkar dag ut och dag in under de mest extrema svårigheter, uppmärksammas, lyfts, lyssnas till och STÖDS!”

Men jag ska inte skrika – utan vi i Kvinna till Kvinna fortsätter idogt vårt arbete med att stödja världens främsta kämpar för mänskliga rättigheter runt om i olika väpnade konflikter och föra ut deras budskap till politiker och beslutsfattare i Sverige och internationellt.

Annonser
Det här inlägget postades i Afghanistan, Bistånd, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s